Parket vervolgt toplui voor miljoenendebacle rond filmhuis Corsan

Een beeld uit de film 'Emperor', die nooit in de zalen verscheen. ©rv

Het parket van Antwerpen vervolgt de eigenaar van het failliete filmbedrijf Corsan. Ruim 1.000 kmo’s en zelfstandigen verloren tientallen miljoenen euro’s door de affaire.

Er was een tijd dat het Antwerpse Corsan moeiteloos miljoenen euro's ophaalde bij Vlaamse kmo's, zelfstandigen en vrije beroepers. Met het belastingvoordeel van de taxshelter en rendementen van minimaal 16 procent was het aanbod om te investeren in Corsans hollywoodiaanse filmprojecten, met vedetten als Robert De Niro, erg aanlokkelijk.

Maar eind 2016 viel het doek over het filmbedrijf, nadat filmprojecten geen attesten meer hadden gekregen van de fiscus en zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Antwerpse gerecht een onderzoek had opgestart. Nu rest alleen een put van meer dan 200 miljoen euro.

Er zijn meer dan 1.000 gedupeerde investeerders, van dokters en tandartsen tot vastgoedbedrijven en bierbrouwers. Zelfs het belastingvoordeel dat de investeerders via de taxshelter genoten, moesten de meesten terugbetalen.

De Tijd vernam dat het gerechtelijk onderzoek is afgerond en het parket van Antwerpen zowel de topman van Corsan, Paul Breuls, zijn broer Johan als zijn echtgenote Marie-Louise Van Thilt vervolgt. Ze worden beticht van een hele reeks misdrijven, zoals schriftvervalsing, oplichting, inbreuken op de prospectuswet en fiscale valsheden. Al op 21 november moeten de verdachten voor de raadkamer verschijnen.

Loft

De vraag is of de gedupeerden nog veel hoop hebben om hun investeringen te recupereren. Want tijdens het onderzoek zou alleen beslag zijn gelegd op de loft van de eigenaars van Corsan. De speurders zouden weinig meer vermogen hebben teruggevonden.

‘De gedupeerden willen vooral hun centen recupereren en in de strafprocedure zijn er volgens ons toch belangrijke opportuniteiten op dat vlak’, reageert advocaat Geert Lenssens die samen met advocaat Philippe Renier een 40-tal gedupeerden vertegenwoordigt. ‘Maar we plannen ook een burgerlijke procedure tegen de bedrijfsrevisor van Corsan, die niet mee wordt vervolgd, maar volgens onze cliënten wel fouten heeft gemaakt waarvoor ook zijn verzekeraar kan opdraaien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud