Advertentie

Recensie | 'Scoop', een neefje van 'The Crown'

Rufus Sewell als prins Andrew. ©Netflix

De Britse prins Andrew gaf enkele jaren geleden een veelbesproken interview aan de BBC over zijn band met de Amerikaanse financier en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Het strakke Netflix-drama ‘Scoop’ reconstrueert wat dat teweegbracht.

Eind 2019 zat zowel de nieuwsdienst van de BBC als het Britse koningshuis in nauwe schoentjes. De Britse openbare omroep liet weten dat er een besparingsronde aankwam en dat die 450 jobs zou kosten. Buckingham Palace zat verveeld met de langdurige vriendschap tussen prins Andrew en de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Op 14 november van dat jaar vonden de omroep en het koningshuis elkaar voor een spraakmakend interview, elk met een eigen agenda. Het actuaprogramma ‘BBC Newsnight’ wilde aantonen dat het wel nog altijd maatschappelijk relevant was en prins Andrew zag een kans om zijn imago op te blinken en de geruchten te ontkrachten dat hij een van de rijkelui was die graag gebruikmaakte van de jonge vrouwen waarin Epstein kon voorzien.

Prins Andrew maakte zich meer zorgen om zijn collectie teddyberen dan om de meisjes uit Epsteins verzameling.

De Netflix-film ‘Scoop’ laat zien hoe de meeting tot stand kwam, hoe het interview verliep en wat de naweeën waren. De centrale figuren naast de prins (gespeeld door Rufus Sewell) zijn drie vrouwen: Andrews persoonlijke assistent Amanda Thirsk (Keeley Hawes), interviewer Emily Maitlis (Gillian Anderson) en producent-boekingsverantwoordelijke Sam McAlister (Billie Piper). De film is overigens gebaseerd op het boek van die laatste.

De regisseur van dienst, Philip Martin, nam eerder zeven afleveringen uit de eerste twee seizoenen van ‘The Crown’ voor zijn rekening. De stijl en toon van die reeks over het koningshuis trekt hij door in ‘Scoop’, in die mate zelfs dat je de film kan beschouwen als een neefje van de serie.

Je kan hem ook zien als een afspiegeling van de Britse samenleving, waar nog altijd een sterk klassenbewustzijn heerst. Sam wordt bij de BBC niet ernstig genomen, omdat ze lowbrow is en veeleer kranten als The Sun en The Daily Mail leest. Maar net daardoor heeft ze het instinct om achter de scoop aan te gaan. Tegelijk onderstreept de film hoe weinig voeling het koningshuis heeft met de waarden en normen van de burger. Anders gesteld: Andrew maakte zich meer zorgen om zijn collectie teddyberen dan om de meisjes uit Epsteins verzameling.

‘Scoop’ is vanaf vrijdag beschikbaar op Netflix.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.