Regisseur 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' overleden

Regisseur Milos Forman, hier tijdens een persconferentie voor de première van zijn laatste film Goya's Ghosts, is op 86-jarige leeftijd overleden. ©REUTERS

De Amerikaanse regisseur en tweevoudig Oscar-winnaar Milos Forman is overleden. Hij was 86.

Forman, die van Tsjechoslovaakse afkomst was, was vooral bekend als regisseur van "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), met Jack Nicholson in een glansrol, en "Amadeus" (1984), een film over het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Voor beide films kreeg hij een Oscar.

De regisseur werd geboren op 18 februari 1932 in Caslav, een stad ten oosten van Praag. Op jonge leeftijd verloor hij zijn ouders in de nazi-concentratiekampen. In de jaren zestig sloot hij zich aan bij de nieuwe golf van cineasten die zich tegen het communistische regime keerden in het voormalige Tsjechoslovakije. Na de in 1968 naar de Verenigde Staten na de Praagse lente.

Zijn carrière in Hollywood ging van start met "Taking Off" (1971). Vier jaar later maakte hij dan zijn eerste meesterwerk, "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975). Nadien volgden nog "Hair" (1979), "Ragtime" (1981) en in 1983 keerde Forman terug naar Praag, waar hij "Amadeus" draaide.

Nadien volgden nog de films "Valmont" (1989), "The People vs. Larry Flynt" (1996), waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg, en "Man on the Moon" (1999). Zijn laatste film werd "Goya's Ghotst" -gebaseerd op het leven van de Spaanse schilder Francisco de Goya.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud