in memoriam

Terry Jones: meester van het absurde

De Britse acteur en regisseur Terry Jones, bekend van de komediegroep Monty Python, is overleden. Hij werd 77. 'Twee neer, nog vier te gaan', tweet John Cleese.

Jones leed aan frontotemporale dementie (FTD). Hij werd het publieke gezicht van de ziekte, die onder meer het spraakvermogen van patiënten aantast. Zo was hij in 2016 op de Bafta-awardceremonie om de effecten van de ziekte aan de buitenwereld te tonen.

Jones regisseerde de komedie 'Life of Brian'.

De Brit was een van de stichtende leden van het legendarische comedygezelschap Monty Python, samen met Graham Chapman (die overleed in 1989), John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Michael Palin.

Het gezelschap raakte in 1969 wereldberoemd door het surrealistische sketchprogramma 'Monty Python's Flying Circus' op BBC. Jones schreef veel van de teksten van Monthy Python en regisseerde de films 'The Holy Grail' (1975), 'Life of Brian' (1979) en 'The Meaning of Life' (1983).

Monty Python's communistenquiz.

In de films en sketches van Monty Python speelde Jones niet de grootste rollen, maar hij is wel bekend voor zijn vertolkingen van norse vrouwen en Britse mannen van middelbare leeftijd. Hij speelde ook de extreem obese Mr. Creosote in 'The Meaning of Life', die een absurde hoeveelheid eten en drinken uitbraakt.

Jones was naast Monty Python ook bekend als schrijver en documentairemaker, vaak over de oude tijd en de middeleeuwen. Met collega-Python Michael Palin maakte Jones in de jaren 70 de komische tv-serie 'Ripping Yarns' voor de BBC.

Eindeloos enthousiasme

'Het voelt raar dat een man met zo veel talenten en zo'n eindeloos enthousiasme zo zachtjes is weggevaagd', zegt John Cleese in een reactie op Twitter. 'Van zijn vele verwezenlijkingen is volgens mij de regie van 'Life of Brian' het grootste geschenk dat hij ons allen heeft gegeven. Perfectie', schrijft de medeoprichter van Monty Python. 'Twee neer, nog vier te gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect