'The broken circle' wint Franse César

Acteur Johan Heldenbergh nam de trofee in ontvangst, regisseur Felix van Groeningen zit al in Los Angeles voor de Oscars zondagavond ©AFP

'The broken circle breakdown' heeft in Parijs de César gewonnen voor de beste buitenlandse film, dat is het Franse equivalent voor de Oscar. Die hoofdprijzen voor de filmindustrie worden zondagavond uitgereikt in Los Angeles.

'The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen haalde het onder meer van een andere Belgische film "Dead man talking" en van "La grande bellezza", "Django unchained", "Gravity" en "Blue Jasmine". Acteur Johan Heldenbergh nam de prijs in ontvangst. "La grande bellezza" is zondagnacht opnieuw een rechtstreekse concurrent van de film voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De Belgische kostuumontwerpster Pascaline Chavanne heeft een César gewonnen voor de kostuums van de film "Renoir". Chavanne werkte eerder ook al mee aan films als "Huit femmes", "Gainsbourg (vie héroïque)", "Swimming pool" en "Potiche".

"Les garçons et Guillaume, à table!" won 5 Césars, waaronder die van beste (Franse) film. De prijzen voor de beste debuutfilm en beste film gingen naar Guillaume Gallienne en de film kreeg ook de prijs voor beste montage, beste bewerking en beste acteur (Guillaume Gallienne).

De prijs voor beste regisseur ging naar Roman Polanski ("Venus in fur"). Sandrine Kibelain ("9 mois ferme") werd beste actrice. Niels Arestrup won de César voor beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in "Quai d'Orsay" van Bertrand Tavernier.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud