'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' grote winnaar Bafta's

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' was de grote slokop van de Britse filmprijzen. ©REUTERS

De nieuwe prent van regisseur Martin McDonagh was de slokop bij de 71ste editie van de Bafta's, de Britse film- en televisieprijzen, in de Londense Royal Albert Hall. De Amerikaans-Britse coproductie kon vijf van de negen nominaties verzilveren en haalde onder meer de hoofdprijs binnen.

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' gaat over een moeder die druk zet op de autoriteiten om de onopgeloste moord op haar dochter op te helderen. Het misdaaddrama werd de slokop van de avond en haalde een aantal belangrijke categorieën binnen. De prent won beste film, beste Britse film en beste originele scenario. Bovendien kreeg Frances McDormand voor haar vertolking de prijs voor beste actrice, terwijl Sam Rockwell de beste mannelijke bijrol won.

'The Shape of Water' (Guillermo del Toro). Die laatste film was met maar liefst twaalf nominaties dé favoriet, maar de film bemachtigde slechts drie prijzen.

In de categorie beste film moest 'Three Billboards' het opnemen tegen 'Call Me By Your Name' (Luca Guadagnino), 'Darkest Hour' (Joe Wright), 'Dunkirk' (Christopher Nolan) en 'The Shape of Water' (Guillermo del Toro). Die laatste film was met twaalf nominaties de favoriet, maar bemachtigde slechts drie prijzen. Naast het masker voor beste regisseur Guillermo del Toro, gaat het om twee minder belangrijke categorieën: beste originele muziek en beste productieontwerp.

Andere belangrijke winnaars zijn Gary Oldman, die beste acteur veroverde voor zijn rol in 'Darkest Hour', Daniel Kaluuya (publieksprijs voor de rijzende ster), Allison Janney (beste vrouwelijke bijrol voor 'I, Tonya'), 'Coco' (beste animatiefilm) en 'I Am Not Your Negro' (beste documentaire).

Het was uitkijken naar de categorie beste niet-Engelstalige film, die dit jaar ook een Belgische genomineerde had. Maar 'Loveless', de Belgisch-Russische coproductie van de Russische regisseur Andrej Zvyagintsev, greep naast het masker. De prent, mee geproduceerd door het bedrijf Films du Fleuve van de broers-Dardenne, moest de duimen leggen tegen de Zuid-Koreaanse thriller 'The Handmaiden' van Park Chan-wook.

Tijdens de uitreikingsceremonie waren heel wat actrices in het zwart gekleed uit protest tegen seksuele agressie. In de aanloop naar de Bafta's ondertekenden bijna 200 Britse en Ierse actrices daarover een brief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud