Turkse film 'Winter Sleep' wint Gouden Palm Cannes

Nuri Bilge Ceylan. ©Photo News

De Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan heeft op het filmfestival in Cannes de Gouden Palm gewonnen voor "Winter Sleep". De Belgische broers Dardenne vielen buiten de prijzen.

Ceylan is in Cannes geen onbekende: hij won al twee keer de Grand Prix, de tweede belangrijkste onderscheiding, voor 'Uzak' in 2003 en voor 'Once Upon a Time in Anatolia' in 2011. In 2008 werd hij bekroond tot beste regisseur voor 'Üç Maymun' ('Three Monkeys').

'Winter Sleep' is geïnspireerd op drie novelles van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Ceylan neemt de kijker mee naar een klein dorp in Cappadocië waar de befaamde troglodietenwoningen elke zomer massa's toeristen trekken. In de winter is het er echter redelijk verlaten, zeker in het hotel van hoofdpersonage Aydin, een zestigjarige oud-acteur die er verblijft met zijn jonge vrouw en zijn gescheiden zus.

Geen derde Gouden Palm dus voor de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. 'Deux Jours, Une Nuit' kreeg lovende kritieken in Cannes, maar de jury onder leiding van Jane Campion gunde onze landgenoten geen derde keer de hoogste onderscheiding, na Gouden Palmen in 1999 voor 'Rosetta' en in 2005 voor 'L'Enfant'. Eerder deze week kregen de Dardennes wel een oeuvreprijs van de Oecumenische Jury.

De Franse Marion Cotillard werd vooraf vaak getipt als winnares van de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Deux Jours, Une Nuit', maar die eer ging uiteindelijk naar de Amerikaanse Julianne Moore voor haar rol in 'Maps to the Stars' van de Canadese regisseur David Cronenberg. De 53-jarige actrice werd al vier keer genomineerd voor een Oscar en kreeg in Berlijn een Zilveren Beer voor 'The Hours'.

De prijs voor beste acteur was voor de 57-jarige Brit Timothy Spall, die in 'Mr. Turner' van Mike Leigh gestalte geeft aan de bekende Britse landschapsschilder William Turner. De Grand Prix ging naar het sociale drama 'Le Meraviglie' van de Italiaanse Alice Rohrwacher (35). De Canadese 'wonderboy' Xavier Dolan ging de voorbije dagen vaak over de tongen als winnaar van de Gouden Palm, maar zijn 'Mommy' moest zich tevreden stellen met de prijs van de Jury, een onderscheiding die hij bovendien moest delen met Jean-Luc Godard voor zijn 3D-experiment 'Adieu au Langage'. Beste regisseur was de Amerikaan Bennett Miller met 'Foxcatcher', en de Russen Andrej Zviagintsev en Oleg Negin gingen lopen met de prijs voor beste scenario voor 'Leviathan'.

Het festival van Cannes vond dit jaar voor de 67ste keer plaats. Achttien films dongen mee naar de Gouden Palm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud