Vlaams filmdebuut over drugsoorlog naar Cannes

De film 'La Civil' gaat over Mexicaanse vrouwen die hun kind verliezen aan drugskartels.

Na 'Girl' van Lukas Dhont is opnieuw een Vlaams speelfilmdebuut opgenomen in het 'Un Certain Regard'-programma van het Filmfestival van Cannes. 'La Civil' gaat over kartelgeweld in Mexico.

Un Certain Regard is een onderdeel van het officiële programma in Cannes dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. 'Girl' van Lukas Dhont ging drie jaar geleden in wereldpremière in die selectie en won uiteindelijk de Camera d'Or.

'La Civil' is het debuut van de Belgisch-Roemeense regisseuse Teodora Ana Mihai die op jonge leeftijd naar België kwam en vooral een achtergrond heeft in documentairefilms. Haar fictiedebuut vertelt het verhaal een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. 'La Civil' werd in de winter van 2020 in het Noord-Mexicaanse Durango opgenomen, in volle coronacrisis dus. Het Vlaamse filmbedrijf Menuetto is de hoofdproducent, het productiehuis van de gebroeders Dardenne een van de coproducenten. 'Om een auteur op de wereldkaart te zetten is geen enkel filmfestival belangrijker dan Cannes', reageert Hans Everaert van Menuetto.

Ik ben onwaarschijnlijk dankbaar dat dit schrijnende verhaal over vrouwen die hun kind verliezen aan drugskartels kan worden verteld.
Teodora Ana Mihai
regisseuse

'Ik ben onwaarschijnlijk dankbaar dat dit schrijnende verhaal over vrouwen die hun kind verliezen aan drugskartels kan worden verteld', reageert de regisseuse in een persbericht van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat de film ondersteunt. 'La Civil' is een film over een sterke moeder die geen slachtoffer wil zijn, maar terugvecht en vanuit een oerkracht te allen prijze haar dochter wil vinden.'

Un monde

Naast de hoofdzakelijk Vlaamse productie 'La civil' zijn nog drie films met een Vlaamse inbreng uitgenodigd op het belangrijkste filmfestival van Europa. Eveneens te zien in Un Certain Regard is 'Un monde' van Laura Wandel, een coproductie met het productiehuis van Lumière. 'Les intranquilles' van Joachim Lafosse is geselecteerd voor de Officiële Competitie in Cannes en maakt zo kans op de Gouden Palm. De openingsfilm van het festival, 'Annette' met Adam Driver en Marion Cotillard, werd deels opgenomen in Vlaanderen. Acteur Wim Opbrouck speelt een bijrol in het musicaldrama.

Het Festival van Cannes vindt dit jaar uitzonderlijk plaats van 6 tot 17 juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud