Vlaamse film 'Black' wint Discovery Award in Toronto

Een scène uit de film 'Black' van Adil El Arbi ©rv

'Black', de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft de met 5.000 dollar gedoteerde Dropbox Discovery Award van het 40ste Toronto International Film Festival (TIFF) gewonnen.

De film, die in België pas op 11 november in première gaat, is gebaseerd op de boeken 'Black' en 'Back' van de bekende Wase jeugdboekenschrijver Dirk Bracke (62). Van Bracke werd eerder al de succesroman 'Het Engelenhuis' verfilmd onder de titel 'Bo'. El Arbi was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen en sprak van 'een ware droom' die uitkomt. El Arbi en Fallah blikten vorig jaar reeds de thriller 'Image' in.

De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. De winnaar werd gekozen uit de 30 films die het Discovery programma vormden.

De jury loofde 'Black' voor zijn 'duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt'. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah laten, aldus de jury, 'een diepe indruk na met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden'.

De hoofdrollen in 'Black' worden gespeeld door Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi. Robrecht Heyvaert tekende voor de fotografie, de muziek is van de hand van Hannes De Maeyer. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke voor Caviar.

'Room'

De film 'Room' van de Ierse regisseur Lenny Abrahamson won op het internationaal Filmfestival van Toronto (TIFF) de belangrijkste prijs, de People's Choice Award. Toronto, het grootste filmfestival in Noord-Amerika, is zowat het enige ter wereld dat de prijzen laat toekennen door het publiek, niet door een jury. 'Room' gaat over een jonge vrouw (rol van Brie Larson) en haar vijfjarig zoontje die na vijf jaar opsluiting in een kamer aan de buitenwereld trachten te wennen. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Emma Donoghue.

Prijzen van de internationale filmkritiek (Fipresci) waren weggelegd voor 'Desierto' van de Mexicaan Jonas Cuaron - over racisme en migratie - en in de sectie Discovery voor 'Eva Nova' van de Tsjech Marko Skop. Het titelpersonage uit die film is een ooit beroemde actrice die aan de drank is geraakt en verzoening zoekt met haar zoon.

Het TIFF kent ook een prijs toe in de sectie Midnight Madness. Die ging naar 'Hardcore' van Ilya Naishuller. De film gaat over een cyborg die zijn vrouw annex schepper moet redden uit de klauwen van een tiran met telekinetische gaven. De actie speelt zich af in Moskou en beslaat amper één etmaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud