Advertentie

Weinstein schikt met tientallen slachtoffers

Harvey Weinstein (rechts) zou de schikking niet uit eigen zak hoeven te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. ©AFP

Harvey Weinstein en de leiding van zijn failliete filmstudio treffen een miljoenenschikking met tientallen vermeende slachtoffers van de filmproducent. Het gaat volgens betrokken advocaten om ruim 30 actrices en voormalig medewerkers, bericht The New York Times.

Weinstein is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, waaronder verkrachting. De schikking moet een einde maken aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen de filmproducent en zijn voormalige bedrijf. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro).

De oud-filmproducent zou de schikking niet uit eigen zak hoeven te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft Weinstein niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag.

De overeenkomst moet nog definitief worden goedgekeurd door betrokkenen en de rechtbank. Ex-model Zoe Brock (45), die Weinstein beschuldigt van wangedrag, zegt dat ze zich 'verslagen en hopeloos' voelt vanwege de schikking. Ze is teleurgesteld dat Weinstein en topmedewerkers van zijn voormalige bedrijf de schikking niet zelf hoeven te betalen. Volgens Brock zag ze alleen geen juridisch alternatief.

Het zou de bedoeling zijn dat achttien vermeende slachtoffers samen een bedrag van 6,2 miljoen dollar delen. Niemand krijgt dan meer dan een half miljoen. Ook wordt 18,5 miljoen dollar opzijgezet voor andere mensen die Weinstein van misbruik beschuldigen. Zeker twee vrouwen weigeren mee te doen aan de schikking en willen die aanvechten.

De deal maakt geen einde aan alle juridische problemen van de voormalige filmproducent. Die wordt in de Verenigde Staten ook nog strafrechtelijk vervolgd voor het seksueel misbruiken van twee vrouwen. Weinstein ontkent dat hij vrouwen tot seks heeft gedwongen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud