‘Ik ben een beetje bezoedeld door mijn werk van de jongste jaren'

Annie Leibovitz voor enkele van haar vrouwenportretten ©BELGAIMAGE

De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz fotografeerde zowat alle groten der aarde, maar in een nieuwe reeks focust ze op sterke en beroemde vrouwen.

Ze fotografeerde onder meer zangeres Adele, Facebook-COO Cheryl Sandberg en de Amerikaanse politica Elizabeth Warren. ‘Ik was helemaal starstruck door Adele’, zegt de 66-jarige fotografe. ‘Voor ik haar ging fotograferen, liep ik door het huis constant ‘Hello’ te zingen. Ik kon er maanden niet over ophouden.’

Onlangs maakte Leibovitz al een veelbesproken reeks sterke vrouwen voor de jaarlijkse kalender van de Italiaanse bandenproducent Pirelli. In plaats van de obligate sensuele (naakt)portretten koos de Amerikaanse voor minder jonge en minder naakte modellen, onder wie kunstenares Yoko Ono, rockster Patti Smith en de 77-jarige filantrope Agnes Gund.

‘Ik denk niet dat ik dat opnieuw wil doen’, zegt Leibovitz met een lichte irritatie in de stem. ‘Het zijn gladde mensen bij Pirelli. Ze hebben me geen beperkingen opgelegd, maar ik heb hun toch opgedragen braafjes in de hoek te gaan zitten. (lacht) Ach, de commerciële wereld heeft altijd een agenda. Ik lift gewoon mee en profiteer ervan om te doen wat ik wil.'

De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz ©Bloomberg

'Dit soort werk kan ik niet eens voor magazines doen. Adele in haar sweater fotograferen! Holy shit. Het is een kans om de foto’s te maken die ik wil.’ Leibovitz stopt haar discours abrupt. ‘Bweurk’, zegt ze, alsof haar marketingpraatje haar zelf de keel uithangt.

Leibovitz’ houding tegenover haar commerciële opdrachten lijkt dubbel. ‘Ik ben een beetje bezoedeld door het werk dat ik de jongste jaren heb gedaan’, zegt ze.

Het volledige interview met Leibovitz leest u zaterdag in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect