De architectuur van de telefonie

Gent. Keizer Karelstraat 1. ©© Filip Dujardin

Vandaag is telecommunicatie vaak draadloos, en dus onzichtbaar. Maar er was een tijd dat ze mee het uitzicht van onze steden bepaalde, in de vorm van metershoge zendmasten, een web van telefoonkabels en monumentale telefooncentrales.

Antwerpen. Lange Nieuwstraat. ©© Filip Dujardin

In het boek ‘Architectuur en telefonie’ brengt de telecomgroep Proximus een ode aan dat bijzondere patrimonium. Het zet de opvallendste gebouwen in de kijker die zijn voorafgegaan aan de Proximus Towers, een ontwerp van Atelier d’Architecture C.R.V. dat intussen ook alweer 25 jaar de skyline van Brussel bepaalt en waar vandaag meer dan 6.000 mensen werken.

Lessive. Rue de l'Antenne. ©© Karin Borghouts

In het eerste deel schetst hoofdauteur Marc Dubois met veel archiefbeelden en historisch materiaal de context waarin de telefooncentrales van toen werden opgetrokken. Eerst waren er die romantische torentjes, die de vele telefoondraden boven de stad bundelden. Later volgden het symbolisme van het fin de siècle en het futurisme, met architecten als Renaat Braem die door het werk van de Amerikaan Frank Lloyd Wright lieten inspireren.

Brussel. Paleizenstraat 42. ©© Karin Borghouts

Voor het tweede deel van zijn klassiek opgebouwde boek stuurde Proximus de fotografen Karin Borghouts en Filip Dujardin op pad. Dat levert mooie beelden op. Want het patrimonium van de telecommunicatie mag dan zijn functie hebben verloren, de architecturale waarde en de charme zijn voor altijd. 

‘Architectuur en telefonie’ is uitgegeven bij Civa/AAM, telt 224 pagina’s en kost 25 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud