in memoriam

Duitse modefotograaf Peter Lindbergh (1944-2019)

De peetvader van het supermodel zette zichzelf op de kaart met zijn cinematografische zwart-witfoto's van beroemdheden en modellen.

De bekende Duitse modefotograaf Peter Lindbergh is dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden. Hij maakte faam met cinematografische zwart-witfoto's van modellen en beroemdheden en werd ook wel 'de peetvader van het supermodel' genoemd. 

Zijn familie maakte het nieuws bekend op zijn Instagram-pagina. 'Hij laat een grote leegte achter', klonk het. Waaraan Lindbergh stierf, is niet duidelijk. Onlangs nog werkte hij mee aan het septembernummer van Vogue UK, met Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, als gasthoofdredactrice. Voor de gelegenheid vereeuwigde hij onder meer de actrice Salma Hayek, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en de Zweedse activiste Greta Thunberg.

Naturel

Lindbergh gold als een van de invloedrijkste fotografen van zijn generatie. Hij lanceerde de carrières van de allereerste supermodellen, genre Naomi Campbell, Cindy Crawford en Christy Turlington, maar stond tegelijk voor een heel menselijke fotografie. Hij schuwde Photoshop en liet zijn modellen zo weinig mogelijk make-up dragen. Met zijn zwart-witfoto's wou hij ze tonen zoals ze echt waren. 'Telkens als ik ze in kleur probeerde te trekken, zag het eruit als een slechte cosmetica-advertentie. In zwart-wit zie je wie ze echt zijn', zei hij in een interview met The Observer in 2008.

Tegen het Duitse magazine Bild zei hij dit jaar nog dat hij met hart en ziel van zijn werk hield. 'Er is niets mooier dan de vrouwen te fotograferen van wie je houdt. Ik was echt verliefd op elk van mijn supermodellen', klonk het. 

©Wikipedia/Stefan Rappo
©Vogue
©Vogue
©Belga
©Belga

Pirelli

Lindbergh gold niet alleen als een monument in de modegeschiedenis. Naast zijn werk voor modebladen als Vogue, Vanity Fair en Harper's Bazaar was hij een veelgevraagd reclamefotograaf. Hij fotografeerde de Pirellikalender in 1996, 2002 en 2017 en was de eerste fotograaf in de 50-jarige geschiedenis van de kalender die de eer drie keer kreeg. 

Zijn carrière bracht hem naar Parijs en de Verenigde Staten, maar Lindbergh werd geboren in de Poolse stad Leszno. In zijn tienerjaren richtte hij winkeletages in. Later studeerde hij schilderkunst in Berlijn en Krefeld en woonde hij een jaar in Arles, de stad van zijn idool Vincent Van Gogh. Uiteindelijk koos hij pas rond zijn 27ste voor fotografie, eerst als assistent voor een vriend, later alleen. Zijn carrière was snel gelanceerd, enkele jaren later trok hij al naar Parijs om in de mode-industrie aan de slag te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n