FOTODETECTIVE | Blote Borsten

Femen protesteert ijn Berlijn tegen de executie van een Iraanse vrouw. ©FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Elke week onderwerpt de Nederlandse fotograaf Hans Aarsman een foto uit de actualiteit aan een verrassend onderzoek. Deze week: Femen protesteert tegen executie Iraanse vrouw. Berlijn, 27 oktober 2014, Fabrizio Bensch/Reuters.

‘Botschaft’ staat er op het bord van de Iraanse ambassade. Dat past helemaal bij het opgeheven vingertje waarmee islamisten zo graag zwaaien. Maar ik zie geen boodschap. Komt ze uit de langwerpige luidspreker boven het bellenbord? Zou ook een lamp kunnen zijn.

Toch even opzoeken wat Botschaft precies betekent in het Duits. Oei, Botschaft valt onder de categorie ‘schwere Wörter’. Woorden die gevaarlijk veel op een Nederlands woord lijken, maar iets heel anders betekenen. Schwer is er zelf zo één. B betekent niet zwaar, maar moeilijk. Botschaft is Duits voor ambassade. Is dat ook weer opgelost.

Activistes van Femen ©REUTERS

‘Pförtner’ op de bel betekent portier, dat is dan weer Nederlands met een accent. En ‘Hausmeister’ is gewoon huismeester, ook simpel. De huismeester is heel netjes op het bord, hij heeft het afgeplakt met doorzichtige plastic folie. Ik dacht even dat alleen de postbus was dichtgeplakt, ze krijgen vast regelmatig post die hen niet aanstaat. Maar op het hele bord, en vooral onderin, zie je bobbels zitten, lucht die onder de folie gevangen zit. Handig als er teksten op gekalkt worden: oude folie eraf, nieuwe erop, klaar.

Van de Femen-vrouwen hoeft de huismeester weinig te vrezen, die kalken alleen op zichzelf. Koud moeten ze het hebben, er staat een stevig windje, anders waait het boomblad links boven het bellenbord niet zo hoog op. Of komt het heel rustig net naar beneden zeilen? Voor die lezing pleit dat er geen kippenvel bij de dames te zien is. Als dat al op een foto te zien is.

Van de Femen-vrouwen hoeft de huismeester weinig te vrezen, die kalken alleen op zichzelf.
Hans Aarsman
Fotodetective

Het gebouw staat van de wereld afgekeerd als een crematorium. Geen ramen, alleen een glazen toegangsdeur. Het hek heeft bovenin twee strak gespannen scheermesdraden, zo worden ongewensten buiten gehouden. Ook wat dat betreft heeft de ambassade weinig van de Femen-vrouwen te vrezen. Die komen alleen waar pers is. Ze demonstreren tegen de executie van Reyhaneh Jabbari, de Iraanse die haar verkrachter zou hebben doodgestoken.

Er wordt wel eens meesmuilend gedaan over Femen, vanwege hun blote borsten. Maar de kwesties waarvoor ze aandacht vragen, snijden altijd hout. Ik vind de dames dapper, ik zou niet graag in de kou met blote borsten wachten tot een paar kerels me wegslepen. Soms gaat het er ruw aan toe. Hier zien we niet eens blote borsten. Het personeel van de Iraanse ambassade had ze kunnen zien, als er ramen waren geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud