Het fotomoment | Coronaconcerten

©AFP

Uit de beeldenweelde van de week kiest Rik Van Puymbroeck een foto of reeks die een moment onze aandacht verdient.

We aperitieven via Zoom of WhatsApp, de ene neemt sauvignon blanc, de andere druivensap. Ondertussen groeit het woordenboek en telt het Nederlands al tientallen samenstellingen met corona. Toen we elkaar gelukkig nieuwjaar wensten ‘en vooral een goede gezondheid, dat is het belangrijkste’, wisten we niet wat coronaconfessie, coronadrive-in, coronahoesten, coronaklever en coronaracisme waren. We gingen nog niet coronawandelen.

Aan de overkant van de straat opent elke avond, om 20 uur, de voordeur van een tot nu onbekende buur. Dan komt Mathias buiten, hij is twaalf, en op de drempel speelt hij op zijn saxofoon ‘You Never Walk Alone’. Alleen maandag speelde hij ‘Happy Birthday’, toen was zijn papa jarig. Het applaus voor de zorgverleners weerklinkt hier dus iets later. Eerst het coronaconcert, dan de handen op elkaar. Veel verder in de wereld speelt Jodi Beder elke dag op de ‘porch’ van haar huis in Mount Raynier, Maryland, op haar cello. ‘Daily @ 4 PM weather permitting or 11 AM if too hot’, schreef ze op een blad dat aan het hek hangt. Buren komen buiten, passanten blijven hangen, vanop gepaste afstand laten ze de klanken tot zich komen.

Je bent geneigd te denken dat we elkaar beter leren kennen, dat we toch gaan nadenken en dat de zorg groter wordt. Een buurt hechter. Je weet dat dat nu is, even, zo tijdens deze zonnige dagen die allemaal een beetje op zondag lijken. Naar de stad hoef je niet, naar het werk mag je niet, uit eten kan je niet. Dus hoor je die coronaconcerten. Je weet ook dat als straks de eerste golf voorbij is en we de tweede golf kunnen vermijden, veel zal wegvallen en velen zullen hervallen. We worden coronamoe, we hebben coronastress, in de coronarij voor de Colruyt nies je twee keer en de man voor je die geërgerd achterom kijkt en met zijn hoofd schudt, geeft je coronaschaamte, op de weegschaal zie je weer een coronakilo erbij. Maar laat die ergernis nog even buiten. Vanavond speelt de overbuur op zijn saxofoon en deze namiddag in Maryland Jodi Beder op haar cello. Tenzij het te warm is. Dan doet ze het net voor het middagaperitief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud