Wereldberoemde foto toont niet Vincent, maar broer Theo van Gogh

Vincent Van Gogh op 19-jarige leeftijd. ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)

Een van de twee foto’s waarvan altijd werd aangenomen dat de 13-jarige Vincent van Gogh erop afgebeeld staat, blijkt helemaal geen jeugdportret van de beroemde schilder.

Op de foto uit 1873 staat Van Goghs broer Theo, die destijds 15 jaar oud was. Dat betekent dat nog maar één fotoportret van Vincent van Gogh bekend is.

Theo Van Gogh. ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)

De ontdekking werd gedaan door het Van Gogh Museum in Amsterdam en de Belgische onderzoeker Yves Vasseur, die meewerkte aan de Van Gogh-tentoonstelling van het cultuurjaar Bergen 2015. ‘Met deze ontdekking zijn we een illusie armer en een portret van Theo rijker’, zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. ‘We hebben nu nog maar één foto van een jonge, 19-jarige Vincent van Gogh over.’

Sinds 2014 waren er al serieuze twijfels over de sepia foto, die de Brusselse fotograaf Balduin Schwarz heeft gemaakt. Op de Nederlandse tv werden beide foto’s met experimentele digitale technologie vergeleken. Toen al werd geopperd dat het niet om een en dezelfde persoon ging.

Yves Vasseur ontdekte dat fotograaf Schwarz zijn fotostudio in Brussel pas in 1870 opende. Vincent Van Gogh was toen ouder dan 13.

Zijn broer Theo woonde in 1873 een tijdje in Brussel. Uit zijn brieven bleek dat hij in februari van dat jaar een foto van zichzelf liet maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect