World Press Photo voor foto vluchtelingenbaby

De World Press Photo 2015 ©ANP Handouts

Een foto van een vluchtelingenbaby is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar.

Iemand geeft de baby midden in de nacht door een gat in de prikkeldraad aan een man, op de grens van Servië en Hongarije. De onscherpe foto werd gemaakt door de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij is de winnaar van de World Press Photo 2015, maakte de jury donderdag bekend in Amsterdam.

In augustus 2015 probeerden veel vluchtelingen de grens over te steken tussen Servië en Hongarije. De man en de baby maakten deel uit van een vluchtelingenstroom tussen het Servische dorp Horgoš en het Hongaarse Röszke. Ze probeerden Hongarije te bereiken voordat het land een hek zou voltooien om de vluchtelingen tegen te houden.

De foto heeft alles in zich om een sterke visuele weergave te geven van de situatie rond de vluchtelingen. Het is een zeer klassieke foto, die tegelijkertijd tijdloos is.
Francis Kohn
Juryvoorzitter World Press Photo

De foto springt eruit 'door de kracht van zijn eenvoud en de symboliek van de prikkeldraad', zegt juryvoorzitter Francis Kohn. 'De foto heeft alles in zich om een sterke visuele weergave te geven van de situatie van de vluchtelingen. Het is een zeer klassieke foto, die tegelijkertijd tijdloos is.'

Richardson, een freelancefotograaf, kampeerde vijf dagen met de vluchtelingen aan de grens. Hij volgde een groep van zo'n tweehonderd mensen die 's nachts probeerden de grens over te steken.

'Ik was vijf uur met ze op pad en we speelden de hele nacht een kat-en-muisspel met de politie', zegt Richardson. 'Ik was uitgeput tegen de tijd dat ik deze foto nam. Het was rond drie uur in de ochtend en ik kon geen flitser gebruiken, omdat de politie deze mensen probeerde te vinden. Ik moest het doen met het schijnsel van de maan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect