in memoriam

Carluccio, peetvader van de tv-koks, gestorven

Antonio Carluccio, de Italiaanse opa van een internationale schare televisiekoks, is op 80-jarige leeftijd gestorven.

Carluccio, geboren in het zuidelijke Puglia en opgegroeid in het noordelijke Piemonte, was niet zomaar een kok. Hij opende het - intussen alweer gesloten - toprestaurant Neal Street in Londen, tientallen Carluccio's Caffés, winkels, een webshop, een cateringbedrijf en een kokschool. Zijn televisieprogramma's en boeken waren en zijn over de hele wereld enorm populair.

Maar business was zijn passie niet. 'Ik, zakenman? Dat kan niet', zei hij in 2005 aan De Tijd. 'Je kan niet tegelijk kok zijn en businessman. Ik geef dat liever door aan professionals. Mijn vrouw is thuis in zaken en marketing. Aan mij laat ze al de rest: koken en public relations.'

Een purist van Italiaans eten noemde hij zichzelf. Over waarom de Italiaanse keuken zoveel fans heeft, had hij ook een uitleg. 'Italiaans eten is zo populair omdat het zo eenvoudig is. Ik noem het altijd 'mof mof': minimum of fuss, maximum of flavour. Italianen zijn een beetje lui, hé, ze doen geen driehonderd bewerkingen als het niet nodig is.'

Onder andere Peppe Giacomazza (van het restaurant La Botte in Genk) werkte meermaals samen met Carluccio en roemde hem als grote voorbeeld.

Carluccio met Peppe Giacomazza.

Ook voor de populaire Britse tv-kok Jamie Oliver was Carluccio een mentor. Oliver leerde als 18-jarige de stiel in Carluccio's restaurant 'Neal Street'. Een half jaar geleden spelde Carluccio zijn pupil nog de les omdat die zijn kinderen uit geldgewin te veel zou uitspelen op sociale media.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud