Franse eetcriticus Millau overleden

Christian Millau (rechts) is overleden. Hij werd 88. ©AFP

De grondlegger van de gerenommeerde restaurantgids Gault&Millau werd 88.

De journalist Christian Millau begon eind jaren 60 met zijn collega Henri Gault de culinaire Nouveau Guide waarin toonaangevende restaurants werden beoordeeld en waarin over eten en drinken werd geschreven.

Door de jaren heen werd hun oordeel steeds belangrijker geacht in de wereld van de haute cuisine. In 1972 volgde de eerste Gault&Millau-gids. Vandaag wordt de belangrijkste concurrent van de Michelingids uitgegeven in twaalf landen.

Millau en Gault introduceerden in de jaren 70 het begrip 'nouvelle cuisine'. De term sloeg op de nieuwe manier van koken. Centraal stonden de eenvoudigere bereidingen, het gebruik van enkel verse ingrediënten en de opmaak van het bord. Critici van de nouvelle cuisine beklaagden zich over de geringe hoeveelheid eten op het bord.

Revolutie

'Millau heeft een revolutie veroorzaakt in de gastronomische wereld door een beroep te doen op enkele chefs die hij had ontdekt, zoals Michel Guérard en Joël Robuchon. En door nauw samen te werken met Paul Bocuse door in 1973 de nouvelle cuisine te lanceren, die internationaal weerklank kreeg', reageerde Côme de Chérisey, topman van Gault&Millau, op Millau's overlijden.

Het beoordelingssysteem van Millau en Gault - die in 2000 overleed -, is al decennialang een geduchte concurrent van het sterrensysteem van Michelin. Restaurants kunnen in het systeem maximaal 20 punten scoren. Eén van de weinigen die die maximumscore kreeg, was de Nederlandse kok Sergio Herman, in 2009 in zijn toenmalig restaurant Oud-Sluis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud