interview

'Gastronomie is niet meer voor mij'

Gastronomie is niet wie ik ben. ©BELGA

2015 was het jaar dat het leven van topchef Jeroen Meus weer in zijn plooi viel. En het jaar dat hij ontdekte dat hij een hekel heeft aan gastronomie.

In onze eindejaarsreeks 'De Toegift' blikt Jeroen Meus terug op 2015, het jaar waarin hij de sluiting van Luzine verteerde en met hotdogrestaurant Wurst een nieuw succesverhaal uitbouwde. 'Ik maakte veel keuzes en daar heb ik een goed gevoel bij. 2014 was een moeilijk jaar, toen was ik nog aan het worstelen met mezelf en wat ik eigenlijk wou.'

Had dat met de sluiting van uw gastronomisch restaurant Luzine te maken?

Jeroen Meus: ‘Ja. Ik heb Luzine in december 2014 verkocht. Het heeft een jaar geduurd vooraleer ik me daar niet meer schuldig over gevoeld heb. (De opvolger van Luzine, het restaurant Ratata, moest in oktober de boeken neerleggen, red.) De beslissing om met Luzine te stoppen sluimerde al sinds het voorjaar van 2013. Na het opnameseizoen van ‘Dagelijkse Kost’ heb ik toen een doef gekregen. Ik kan het geen burn-out noemen, daarvoor heb ik te véél respect voor mensen die daar echt onder te lijden hebben. Maar ik heb er wel al eens aan geroken.'

'Ik ben toen een maand in Italië gaan rusten, helemaal op het ritme van mijn zoon Georges, die toen één jaar was. Kort nadat ik terug was, in augustus, heb ik aan de mannen van Luzine gezegd: het is over. Ik voelde toen al aan  dat gastronomie in België zijn beste tijd gehad heeft. De kosten van een gastronomisch restaurant zijn ondraaglijk en het verwachtingspatroon is te hoog. Je komt daardoor  in een catch 22 terecht, je kan eigenlijk geen kant uit. Het is wel een statement, het afzweren van de gastronomie.'

‘Begrijp me niet verkeerd. Ik heb nog altijd enorm veel respect voor mensen die in een gastronomisch restaurant werken. Dat zijn echte helden. Maar het is niet meer voor mij, dat heb ik tijdens die bezinning in 2013 bedacht. Wat ik nu doe, dat klopt heel hard met wie ik ben.’ 

Da’s een bekentenis voor iemand die opgegroeid is met fusion en de moleculaire keuken.

Meus: ‘Koks van mijn generatie zijn allemaal in de ban geweest van Noma, El Bulli, Alinea, Sergio Herman en Heston Blumenthal. Ik heb er al die jaren over gedaan om te beseffen dat die manier van koken eigenlijk tegen mijn natuur in ging. Het is niet wie ik ben. Ondertussen heb ik een complete degout van de zogenaamde gastronomie. Ik ga ook niet meer naar gastronomisch restaurants. Ik heb het er zo mee gehad. Het is zo mijn passie geweest, maar nu is dat gedaan.’

'Als ik een vis wil eten, wil ik een groot stuk vis op mijn bord, rechtoe-rechtaan. Klassiekers van de Comme chez Soi, of een parelhoen met mosterd, dat apprecieer ik nu enorm. Als ik dan nog eens ga eten mag het volle bak smaak zijn, zonder al die esthetische bordjes: de Pigeon Noir in Brussel, ‘t Fornuis of Bistrot du Nord in Antwerpen. Ik kan geen coquille meer zien.' 

Lees donderdag meer in De Toegift. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content