M/V van de dag

Hemelbestormer Tim Boury lost met derde Michelinster culinaire belofte in

Tim Boury. ©Studio Jpo

Op zijn 39ste is de tomeloos ambitieuze Tim Boury van het gelijknamige restaurant in Roeselare een driesterrenchef. Het is de bekroning van jarenlang keihard werken en vooral slimme keuzes maken.

‘Ontgoocheld? Een beetje wel, ja', antwoordde Tim Boury toen De Tijd hem in 2016 bevroeg over het uitblijven van een tweede Michelinster. Zes jaar later is die tweede ster weinig meer dan een lang vervlogen fait divers. De chef-kok en bezieler van restaurant Boury in Roeselare mag zich sinds maandag naast Peter Goossens (Hof Van Cleve) en Viki Geunes (Zilte) een Belgische driesterrenchef noemen.

Het parcours van de 39-jarige Boury overschouwen volstaat om te begrijpen hoe hij na Gert De Mangeleer - die 34 was toen hij met Hertog Jan een derde ster kreeg - de jongste driesterrenchef van ons land werd. Boury droomde ervan bakker te worden, maar zijn ouders navigeerden hem naar de koksopleiding van hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Als 18-jarig broekje ging de West-Vlaming meteen aan de slag bij het gereputeerde Comme Chez Soi in Brussel. Daarna volgden passages als rechterhand van Sergio Herman in Oud Sluis en chef-kok bij Belga Queen in Gent.

Advertentie
Peter Goossens, Tim Boury en Viki Geunes, de drie Belgische driesterrenchefs. ©Photo News

Boury's tomeloze ambitie - 'ik ben nogal competitief ingesteld' is een quote uit hetzelfde interview - deed hem in 2010 de stap zetten naar een eigen restaurant. Dat werd een instantsucces. De chef-kok reeg de sterren en prijzen aaneen en werd op zijn 33ste door Gault&Millau verkozen tot de jongste Chef van het Jaar ooit. De zaak barstte uit haar voegen en verhuisde van het Roeselaarse centrum naar een monumentale 70 jaar oude villa op de grens tussen Roeselare en deelgemeente Rumbeke. Een publiek van vooral gegoede West-Vlamingen laaft zich daar aan de klassieke keuken van het rastalent.

Tim Boury is een van de weinige chef-koks van dat niveau die in een hoog tempo blijven vernieuwen.

Jan Scheidtweiler
Culinair recensent

Dat Boury goed weet te filteren wat dat publiek van hem verwacht, is een pijler van zijn succes. 'De rol van zijn echtgenote Inge Waeles, gastvrouw met ervaring bij Hof Van Cleve, is daarin cruciaal', zegt culinair recensent Jan Scheidtweiler. 'Ze capteert hoe de gerechten in de smaak vallen en helpt Boury die indrukken te vertalen naar de keuken.' Boury's broer Ben bracht commercieel vernuft aan boord, met een eigen bier, een talentenacademie en overnachtingsmogelijkheid bij het restaurant.

Toch is het oeroude cliché van de noest werkende West-Vlaming - kop in kas zonder boven het maaiveld uit te komen - op Boury niet van toepassing. 'Hij werkt keihard, maar is tegelijk een van de weinige chef-koks van dat niveau die in een hoog tempo blijven vernieuwen', zegt Scheidtweiler. Het maakt van Boury - samen met Thierry Theys (38) van de tweesterrenzaak Nuance - de vaandeldrager van een nieuwe generatie Belgische topkoks.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.