opmerkelijk

Lunch voor 6 euro in een tweesterrenrestaurant

Jie Ming Jian, de chef van Canton 8, aan het werk in zijn met twee sterren bekroond restaurant. ©AFP

Daarvoor moet u in ‘Canton 8’ zijn in Sjanghai. Michelin stelde zopas zijn gastronomische gids voor de Chinese miljoenenstad voor en 26 restaurants vielen in de prijzen.

Er bestond al een rode gids voor Hongkong, maar nu trekt Michelin ook de Volksrepubliek binnen. Dat de keuze daarbij op Sjanghai viel, is geen toeval: in de havenstad klopt het economische hart van China. Bovendien is Sjanghai een fijnproeversbestemming bij uitstek omdat in de duizenden restaurants zowel de verschillende takken van de Chinese keuken als buitenlandse invloeden aanwezig zijn.

De eerste Sjanghai-editie levert meteen 26 sterrestaurants op. ‘T’ang Court’, een restaurant met slechts zes tafels in het hotel ‘The Langham’, wordt het eerste driesterrenrestaurant in het communistische land. Chef Justin Tan serveert klassieke Cantonese gerechten naast resoluut moderne bereidingen.

Zeven eethuizen kapen twee sterren weg. Onder hen ‘Canton 8’, een designadresje waar je voor 48 yuan – iets meer dan 6 euro – heerlijk kunt lunchen. Het restaurant van chef Jie Ming Jian kroont zich zo tot goedkoopste tweesterrenrestaurant ter wereld. ‘De sleutel om twee sterren te winnen is de kwaliteit van de keuken en verse producten. Maar hiervan had ik nooit durven dromen’, zei Jie Ming toen hij zijn sterren in ontvangst nam.

18 restaurants in Shanghai slepen één ster in de wacht en 25 andere adressen krijgen een ‘Bib gourmand’. Zij serveren een kwaliteitsmenu voor minder dan 200 yuan (27 euro).

De Michelingids richt zijn aandacht sinds een tiental jaar ook volop op Azië. In juli bracht de gastronomiespecialist een editie voor Singapore uit en in november volgt Seoul. Binnenkort verschijnen ook gidsen voor andere Chinese steden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud