Advertentie

Michelin kiest voor vernieuwing met jongste restaurantgids

Tim Boury krijgt een derde ster voor zijn restaurant in Roeselare. ©BELGA

De Michelingids durft het Belgische culinaire landschap op te schudden. Voor het tweede jaar op rij treedt een restaurant toe tot het selecte clubje van Belgische driesterrenzaken: Boury in Roeselare komt naast Zilte in Antwerpen en Hof van Cleve in Kruisem. Tegelijk verliest het Brusselse instituut Comme chez Soi zijn tweede Michelinster.

Nog voor maandag alle nieuwe sterren bekendgemaakt waren op de uitreiking van de Michelingids kwam het Brusselse restaurant Comme chez Soi met een mededeling: tot haar eigen verbazing verliest de iconische zaak haar tweede Michelinster.

'Wij willen ons fantastisch team, onze trouwe klanten, onze vrienden en familie bedanken voor hun niet-aflatende steun in goede en slechte tijden. Hun aanwezigheid gaat recht naar ons hart en is alle sterren van de wereld waard', klonk het in een persbericht. 'Comme chez Soi is in de eerste plaats een huis dat graag ontvangt, behaagt en deelt. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. De keuken van het hart is niet de keuken van de sterren, maar de keuken die onze klanten verkiezen.'

Comme chez Soi groeide uit tot culinair erfgoed dankzij Michelin. Het had van 1979 tot 2006 drie sterren, met Pierre Wynants aan het roer. Toen zijn schoonzoon Lionel Rigolet de zaak in 2006 overnam, verloor het restaurant voor het eerst een Michelinster. Nu Comme chez Soi een tweede ster verliest, serveert Michelin een van zijn eigen protegés af. Het toont aan dat de organisatie voor vernieuwing durft te kiezen.

Dat blijkt ook uit de nieuwe sterren die werden uitgedeeld. Voor het tweede jaar op rij krijgt een Belgisch restaurant een derde ster. Vorig jaar werd het nog als erg uitzonderlijk gezien toen Viki Geunes met zijn Antwerpse restaurant Zilte doorstootte naar het selecte clubje. Alleen Peter Goossens (Hof van Cleve), Gert De Mangeleer (Hertog Jan) en Geert Van Hecke (De Karmeliet) haalden de voorbije 15 jaar drie sterren.

3
driesterrenrestaurants
Met Boury telt België nu drie driesterrenrestaurants. Eerder werden ook Zilte in Antwerpen en Hof van Cleve in Kruisem bekroond.

Aangezien die laatste twee de deuren sloten, is Goossens de enige die al 18 jaar consequent zijn sterren weet te behouden. Maar nu is er dus nog een nieuwkomer: Boury uit Roeselare. Chef Tim Boury leerde het vak bij Comme chez Soi en bij Oud Sluis, het restaurant van Sergio Herman in Zeeuws-Vlaanderen.

In 2010 opende hij zijn eigen restaurant in Roeselare, waarvoor hij al bij de start erkenning kreeg. Michelin bekroonde Boury na een jaar met een ster. In 2017, het jaar waarin hij ook de Gault&Millau-titel ‘Chef van het Jaar’ kreeg, volgde een tweede ster.

Met de derde ster komt het restaurant van Boury - volgens de jury 'een uithangbord van de nieuwe generatie topchefs' - op gelijke hoogte met Geunes en Goossens. 'De evolutie van Tim Boury is boeiend om te volgen. Zijn ideeën imponeren, de uitwerking verrast keer op keer. Hij spaart kosten noch moeite om te bekoren', feliciteert de jury.

Hertog Jan

Drie restaurants krijgen een tweede ster - ook daar staat vernieuwing centraal. In Antwerpen mocht het vernieuwde Hertog Jan van chef Gert De Mangeleer en zijn kompaan Joachim Boudens een tweede ster in ontvangst nemen. Tegelijk moet het duo wel de ster inleveren voor L.E.S.S. in Brugge, de moderne bistro die in maart 2019 openging en een dik halfjaar later al een eerste ster op zak had.

Ook La Villa Lorraine in Brussel krijgt lof voor de vernieuwing. Serge Litvine, sinds 2010 eigenaar van het Brusselse restaurant, pakte vorige zomer uit met de grootste renovatie die de zaak ooit heeft beleefd sinds ze aan de top van de Belgische gastronomie staat. En met de keuze voor Yves Mattagne aan het fornuis gaat Litvine voor de grote gastronomie. Dat kon de jury wel smaken.

De evolutie van Tim Boury is boeiend om volgen. Zijn ideeën imponeren, de uitwerking verrast keer op keer. Hij spaart kosten noch moeite om te bekoren.
Michelingids

Tot slot krijgt ook Colette-De Vijvers uit Averbode - nog zo'n voorbeeld van een recente vernieuwingsoperatie - een extra ster. Chef Thijs Vervloet, die met een piepklein restaurant in het centrum van Westerlo al een eerste ster verzilverde, verhuisde zijn keuken in 2020 naar het natuurdomein De Vijvers in Averbode. Daar was meer ruimte, waardoor het tijdens de pandemie veiliger en haalbaarder werd om het restaurant te openen.

Ondanks het succes omschrijft Vervloet het als 'een helse rit'. Samen met zijn team werkte hij bewust toe naar de tweede ster, maar hij steekt niet weg dat het een lastig proces was. 'Na de verhuizing besefte ik dat ik een plek in handen had met potentieel. Daar hebben we ook naar gehandeld, met investeringen in een nieuwe keuken en een grotere ploeg.'

Groene ster

Voorts krijgen in Vlaanderen elf restaurants een eerste ster. Onder meer Hert in Turnhout, van chef Alex Verhoeven, die ervaring opdeed in Hof van Cleve en The Jane, Rebelle in Marke - dat al lang te boek staat als beloftevol - en Nebo in Antwerpen werden beloond door de jury.

Ook Vintage in Kontich krijgt een ster, waar de 25-jarige Ruben Christiaens in de keuken staat, die daarbovenop de Young Chef Award in ontvangst mocht nemen. Thomas Troupin van restaurant Toma in Luik mocht eveneens twee keer het podium op: zijn restaurant krijgt een eerste ster en hij wint de 'groene ster', die chefs met oog voor duurzaamheid beloont.

Michelingids 2022

Voor het eerst een ster

> Arden (Villers-sur-Lesse)
> Aurum (Ordingen)
> Dim Dining (Antwerpen)
> Fine Fleur (Antwerpen)
> Fleur de Lin (Zele)
> Hert (Turnhout)
> In den Hert (Wannegem-Lede)
> La Villa de Camille et Lucas (Luxemburg)
> Nebo (Antwerpen)
> Quai n°4 (Ath)
> Rebelle (Marke)
> Ryôdô (Luxemburg)
> Sense (Waasmunster)
> Tinèlle (Mechelen)
> Toma (Luik)
> Vintage (Kontich)

Voor het eerst twee sterren

> Colette-De Vijvers (Averbode)
> Hertog Jan at Botanic (Antwerpen)
> La Villa Lorraine (Brussel)

Voor het eerst drie sterren

> Boury (Roeselare)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud