Advertentie

Noma uit Kopenhagen opnieuw beste restaurant ter wereld

René Redzepi, de chef van het Deense restaurant Noma, dat al voor de vijfde keer bekroond werd tot beste restaurant ter wereld. ©AFP

Het Deense restaurant Noma is voor de vijfde keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. Het Belgische Hof van Cleve stijgt met zeven plaatsen in de top 50.

Het Deense restaurant Noma heeft dit jaar de eerste plaats te pakken op de lijst van 'World's 50 Best Restaurants'. De lijst werd dinsdagavond onthuld tijdens een awardshow in het Flanders Meeting and Convention Center in Antwerpen.

René Redzepi, de chef van Noma, staat bekend om zijn radicaal seizoensgebonden en lokale keuken - olijfolie, chilipepers of citroen komen er niet in - met gedurfde experimenten met fermentatie en bacteriën. Hij won met Noma al vier keer de titel van beste restaurant ter wereld, maar besloot toch om het in 2017 over een andere boeg te gooien.

Het succes werd volgens Redzepi beklemmend en hij ging met zijn team nieuwe invloeden opsnuiven in het buitenland. In 2018 opende hij een vernieuwde versie van Noma, net buiten de Deense hoofdstad. Het succes kwam razendsnel terug: met 'Noma 2.0' kwam Redzepi in 2019 meteen weer de top 50 binnen, op plaats twee. Drie weken geleden verzilverde Noma ook een derde Michelinster.

Hof van Cleve

36
In de top 50 staat één Belgisch restaurant: Hof van Cleve in Kruisem, het restaurant van chef-kok Peter Goossens, op plaats 36.

Ook het nummer twee op de lijst komt uit Kopenhagen: Geranium. De derde plaats is voor Asador Etxebarri in Spaans Baskenland. In de lijst staat één Belgisch restaurant, op plaats 36. Hof van Cleve in Kruisem, het restaurant van chef-kok Peter Goossens, steeg dit jaar zeven plaatsen. In de top 100, die ook dinsdag werd bekendgemaakt, staan nog twee Belgen: het Antwerpse The Jane van Nick Bril op 66 en Willem Hiele in Koksijde op plaats 77.

De lijst wordt samengesteld na een stemming door ruim 1.000 internationale culinaire experts, met evenveel vrouwen als mannen in de jury. De wereld wordt opgedeeld in 26 regio's, met elk een eigen stemgerechtigd panel van 40 leden. Minstens 25 procent van de panelleden uit elke regio verandert elk jaar. Elk jurylid moet de genomineerde restaurants één keer bezocht hebben in de voorbije 18 maanden. Voor de restaurants zijn er geen criteria om in aanmerking te komen voor de titel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud