‘Osteria Francescana' beste restaurant ter wereld

Massimo Bottura ©© Paolo Terzi

Het restaurant van Massimo Bottura in Modena verdrijft ‘El Celler de Can Roca’ van de eerste plaats. In de top 50 zitten geen Belgische eethuizen, wel net daaronder.

De lijst met ‘The World’s 50 Best Restaurants 2016’ werd maandagavond bekendgemaakt in New York. Het klassement is gebaseerd op de bevindingen van 972 internationale experten, schrijvers, critici, chefs, restaurantuitbaters en gereputeerde gastronomen. De culinaire wedstrijd wordt gesponsord door enkele grote namen uit de voedingswereld (The Glenlivet, Lavazza, Cacao Barry…) en van daarbuiten (Miele). In de nieuwe top-50 zijn restaurants uit 23 landen terug te vinden – maar niet uit België. Ons land valt net buiten die top.

Voor winnaar Massimo Bottura, een kok die klassieke Italiaanse gerechten een hedendaagse, vernieuwende twist geeft, betekent de bekroning het eindstation van een gestage opmars. In 2013 en 2014 eindigde hij op de derde plaats, in 2015 was hij tweede. De Italiaanse keuken doet het dit jaar overigens prima met vier adressen in de top 50.

Spanje doet nog beter, met zeven bekroonde restaurants waarvan drie in de top tien. Frankrijk, traditioneel de bakermat van de gastronomie, zit met drie restaurants in de top 50, het VK eveneens met drie en Duitsland met twee.

Onder de 50 tophuizen zijn er vijf in Scandinavië terug te vinden, zes in de VS, vijf in Zuid-Amerika en zes in Azië. Hoogste nieuwkomer is het Londense restaurant ‘The Clove Club’.

De top vijf:

  1. Osteria Francescana, Modena (Italië)
  2. El Celler de Can Roca, Girona (Spanje)
  3. Eleven Madison Park, New York (VS)
  4. Central, Lima (Peru)
  5. Noma, Kopenhagen (Denemarken)

Bij de 50 beste restaurants is er één Nederlands restaurant, De Librije uit Zwolle. Hoogste geklasseerde Belg is het ‘Hof Van Cleve’ uit Kruishoutem op 53, op de hielen gevolgd door The Jane (Antwerpen) op 54 en iets verder door Hertog Jan (Zedelgem) op 73.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud