Advertentie

Gauguin breekt alle records

Gauguins 'Nafea Faa Ipoipo' (Tahitaans voor: Wanneer ga je trouwen?') werd voor een recordbedrag verkocht. ©Roger-Viollet/BELGA IMAGE

De Qatarese overheid heeft 264 miljoen euro op tafel gelegd voor een doek van de negentiende-eeuwse Franse schilder Paul Gauguin. Nog nooit werd een kunstwerk voor zoveel geld verkocht.

Gauguins schilderij van twee Tahitaanse meisjes met de onuitspreekbare titel 'Nafea Faa Ipoipo' maakte deel uit van de collectie van een vooraanstaande Zwitserse familie van kunstverzamelaars uit Basel. Die had het doek al vijftig jaar in bruikleen gegeven aan het Kunstmuseum van Basel.

Maar daar komt nu dus een einde aan. Volgens verschillende mediaberichten koopt de Qatar Museum Authority, de overheidsinstelling die de musea van het Arabische land uitbaat, et schilderij nu voor 300 miljoen dollar - omgerekend 264 miljoen euro.  Daarmee hebben de Qatarezen trouwens hun eigen record verbroken. Een drietal jaar terug had het land al 250 miljoen dollar (toen 215 miljoen euro) veil voor een schilderij van Paul Cézanne. 

De spectaculaire nieuwe aankoop benadrukt nogmaals hoe ver Qatar bereid is te gaan om zich als nieuw kunstencentrum te profileren. Die Qatarese koophonger heeft er volgens critici mee toe geleid dat de markt voor moderne kunst oververhit is geraakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud