Hongarije koopt raadselachtige Laat-Romeinse schat

De Hongaarse premier Viktor Orban legde woensdag uit hoe zijn land zeven stukken van de Sevso-schat weer in handen kreeg. ©REUTERS

De Hongaarse staat heeft delen van de zogenoemde Laat-Romeinse Sevso-schat gekocht. Daarmee is 'het Hongaarse familiezilver teruggebracht', zei premier Viktor Orban woensdag in Boedapest.

Voor zeven van de in totaal 14 delen van het door saga en raadsels omweven tafelzilver uit de vierde tot vijfde eeuw betaalde Hongarije 15 miljoen euro. Experten hadden de waarde van alle stukken op meer dan 100 miljoen euro geschat. Vermoedelijk zijn de waardevolle voorwerpen afkomstig uit een oude Romeinse nederzetting in Hongarije.

Orban dankt in het bijzonder de Hongaarse antiterreureenheid TEK voor hulp bij het 'transport' van de schat uit Londen. Het servies werd naar de Romein Sevso genoemd, wiens monogram op een van de schotels is gegraveerd.

Volgens Hongarije is de schat in 1978 in Polgardi aan het Balatonmeer gevonden, maar die bewering is erg omstreden. Verschillende Hongaren hadden destijds gezegd de schat te hebben gevonden. Een van hen werd kort daarna verhangen teruggevonden. Volgens de toenmalige autoriteiten ging het om zelfmoord, maar vele Hongaren geloven dat niet. De Hongaarse archeologenvereniging sprak onlangs in dit verband nog van moord.

Via donkere paden belandde de schat in de internationale kunsthandel. Tussen 1980 en 1987 kocht een door een Britse Lord Northampton geleide investeringsmaatschappij de objecten, aldus het Hongaarse persbureau MTI onder aanhaling van de archeologenvereniging. Northamptons bedrijf wilde de collectie aan het Paul Getty-Museum in Los Angeles voortverkopen. Dat mislukte omdat de begeleidende documenten uit Libanon vals waren.

Sindsdien gold de Sevso-schat als onverkoopbaar. Verschillende landen, wier gebied ooit tot het Romeinse Rijk behoorden, meenden tevergeefs aanspraak te maken op de mysterieuze schat.

Ten slotte verloor Hongarije in 1993 een proces over de schat. Omdat er geen hoop meer was om die stukken via de gerechtelijke weg terug te krijgen, werd beslist de schat terug aan te kopen, aldus de directeur van het Museum van Boedapest voor Schone Kunsten, Laszlo Baan, die bij de onderhandelingen betrokken was. Verkopers waren een 'Engelse broer en zus', aldus nog Baan.

De Sevso-schat kan de komende drie maanden in het parlementsgebouw in de Hongaarse hoofdstad bezichtigd worden. Vanaf 2018 zal hij tentoongesteld worden in de nieuwe museumwijk in Boedapest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content