Advertentie

Recordsom voor Picasso

©EPA

179,4 miljoen dollar. Dat is de recordsom die een verzamelaar maandagavond bij Christie's in New York neertelde voor 'Les Femmes d'Alger' van Picasso.

Picasso was met 179,4 miljoen dollar (160 miljoen euro) voor een schilderij niet het enige record dat sneuvelde op de veiling van 35 meesterwerken uit de 20ste eeuw in New York. 'L'homme au doigt' van Alberto Giacometti (foto) leverde met 141,3 miljoen dollar (126 miljoen euro) een record op voor een beeldhouwwerk.

'L'homme au doigt' van Alberto Giacometti ©AFP

De kopers wensten telkens anoniem te blijven. Volgens experts vormt kunst voor steeds meer beleggers een aantrekkelijke investering, nu de lage rernte andere meer klassieke beleggingen weinig aantrekkelijk maakt. Met een duidelijke voorkeur voor impressionisten en moderne kunst. 'Deze zijn prachtig, toegankelijk én hebben al bewezen waardevast te zijn', zegt Sarah Lichtman, professor design aan The New School aan Associated Press. 'Ik denk dat financiers in deze werken zullen blijven beleggen, net zoals ze ook blijven in kwaliteitsbedrijven met stabiele dividenden beleggen'.

Picasso creëerde zijn late meesterwerk als eerbetoon aan een vriend en artistieke rivaal: Henri Matisse. Tussen december 1954 en februari 1955 maakte Picasso in een razend tempo bijna honderd studies en schilderde uiteindelijk 15 versies van 'Les Femmes d'Alger'. Het laatste en meest kleurrijke, de zogenaamde versie O, werd nu verkocht.

Muze

De inspiratie voor zijn meesterwerk haalde Picasso bij het schilderij 'Les Femmes d'Alger dans leur appartement' van Eugène Delacroix. Het 'appartement' uit de titel was een eufemisme voor een harem, een thema waar de generatiegenoten van Delacroix uitermate gefascineerd door waren. Matisse beschouwde Delacroix als grote inspirator en had Picasso zijn collectie odalisken - afbeeldingen van schaars geklede, liggende haremvrouwen - nagelaten.

Maar behalve een eerbetoon aan die twee artiesten is het schilderij vooral een ode aan Jacqueline Roque, de 29-jarige muze met wie de zeventiger destijds net was gaan samenwonen. Vanaf het eerste moment dat hij haar zag, was Picasso verkocht. Zes maanden lang bracht hij haar elke dag een roos, tot ze met hem wilde uitgaan. Ze bleven tot zijn dood samen.

Het vorige record voor een schilderwerk was 142,5 miljoen dollar. Zoveel telde een verzamelaar anderhalf jaar geleden neer voor een triptiek die Francis Bacon van zijn vriend en artistieke rivaal Lucian Freud schilderde.

5. Pablo Picasso, "Nu au plateau de sculpteur" - 106,5 miljoen dollar -bij Christie's in New York - 4 mei 2010 ©Reuters
8. Alberto Giacometti, "L'homme qui marche I" - 103,9 miljoen dollar - bij Sotheby's in Londen - 3 februari 2010 ©AFP
7. Pablo Picasso, "Garçon à la pipe"- 104,1 miljoen dollar - bij Sotheby's in New York - 5 mei 2004. ©REUTERS
2. Francis Bacon, "Three Studies of Lucian Freud" - 142,4 miljoen dollar - bij Christie's in New York - 12 november 2013. ©IMAGEGLOBE
3. Alberto Giacometti, "Pointing man" - 141,3 miljoen dollar - bij Christie's in New York -11 mei 2015. ©EPA
4. Edvard Munch, "De Schreeuw" - 119,9 miljoen dollar - bij Sotheby's in New York - 2 mei 2012. ©Photo News
1. Pablo Picasso, "Les Femmes d'Alger" - 179,4 miljoen dollar - bij Christie's in New York - 11 mei 2015. ©Photo News
6. Andy Warhol, "Silver Car crash (double disaster)" - 105,4 miljoen dollar - bij Sotheby's in New York - 13 november 2013. ©AFP
9. Alberto Giacometti, "Chariot" 100,96 miljoen dollar - bij Sotheby's in New York - 4 november 2014 ©AFP
10. Pablo Picasso, "Dora Maar au chat" - 95,21 miljoen dollar - bij Sotheby's in New York - 3 mei 2006. ©EPA

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud