AI-schilderij verkocht voor 432.500 dollar

©AFP

De veiling van een schilderij gemaakt door een computeralgoritme heeft een topprijs opgeleverd.

Een schilderij gemaakt door artificiële intelligentie (AI) is gisteren bij Christie's geveild voor 432.500 dollar. De waarde van 'Portret van Edmond de Belamy', gerealiseerd door het Franse collectief Obvious, was geraamd op 7.000 à 10.000 dollar. De veiling, waarbij vijf personen tegen elkaar opboden, duurde zeven minuten. Wie het kunstwerk kocht, is niet bekend. 

Het gaat om een tableau dat uit de 18de eeuw lijkt te stammen maar eerder dit jaar in Parijs is gemaakt met behulp van een computeralgoritme. Obvious liet een computer 15.000 klassieke portretten uit de 14de tot de 20ste eeuw scannen. De computer analyseerde de stijl en de kenmerken van de beelden en distilleerde uit die data een schildermethode en gebruikte ze dan om zelf een portret samen te stellen. 

Het kunstwerk - dat rechts onderaan ondertekend is met een wiskundige formule - maakt deel uit van een serie van elf portretten. Obvious bestaat uit een econoom en twee techies. Zij bedachten een adellijke familie van elf Belamy’s, van wie Edmond de jongste is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud