‘Als je niet komt, tel je niet meer mee'

Unfired Clay Torso, Mark Manders, 330.000 euro. ©SISKA VANDECASTEELE

Met 147 galeries uit 32 landen toont de 50ste editie van Art Brussels op Tour & Taxis artiesten uit alle hoeken van de wereld. Je loopt haast verloren in het labyrint van de hedendaagse kunst.

Een mens zou al bijna beter zijn wandelschoenen aantrekken om Art Brussels te bezoeken. Zoveel afstand heb je af te leggen om alle kunstwerken te bekijken. Maar het gigantische aanbod heeft ook zijn charmes. Het toont de diversiteit en de complexiteit van de hedendaagse kunst. Art Brussels is dit jaar opvallend Belgisch getint. Van de 147 galeries komen er 46, of 32 procent, uit ons land. Vorig jaar was dat slechts 18 procent.

In Franstalig België weten verrassend weinig mensen dat Luc Tuymans bij ons zit.
Frank Demaegd
Directeur Zeno X Gallery

Voor Belgische galeries is de aanwezigheid op Art Brussels bijna een must, zegt Hendrik Van De Weghe van galerie (re)D.. ‘Het is een thuismatch. Je kunt hier veel contacten leggen die gemakkelijk te onderhouden zijn. In het buitenland is dat toch wel al wat moeilijker. De verzamelaars verwachten ook dat ze je op Art Brussels treffen. Als je hier niet bent, besta je niet meer. Zo simpel is het eigenlijk. Ook je kunstenaars verwachten dat je hier een stand hebt. Er lopen hier best veel curatoren en museumdirecteurs. De kunstenaars hopen dat ze worden opgepikt. Jean-Marie Bytebier had vorig jaar een tentoonstelling in het museum van Elsene. De eerste contacten met directrice Claire Leblanc zijn hier gelegd.’

(re)D. toont dit jaar alleen Belgische kunst. Een van de mooiste werken is het oliedoek ‘Uomo Obscura’ van Tim Volckaert. Het is een haast renaissance-achtig schilderij waarop een man het landschap wegduwt. Voor 9.750 euro is het van u.

Uomo Obscura, Tim Volkaert, 9.750 euro. ©SISKA VANDECASTEELE

Frank Demaegd van Zeno X Gallery was gisteren op de preview van de beurs een gelukkig man. Kort na opening was ‘Unfired Clay Torso’ uit 2015 van Mark Manders al verkocht. Voor 330.000 euro, zei hij met enige schroom. Demaegd is vaker niet dan wel op Art Brussels. ‘We doen ook al zoveel buitenlandse beurzen. Soms is het moeilijk iedere keer met nieuw werk te komen.’ Zeno X Gallery is met artiesten als Luc Tuymans, Michaël Borremans, Dirk Braeckman en Marlène Dumas een van de grootste en bekendste van het land. Is een stand op Art Brussels dan wel nodig? ‘Toch wel. We zijn bekend in Vlaanderen. Maar in Franstalig België weten verbazend weinig mensen dat iemand als Luc Tuymans bij ons zit.’

Photoshop

Al wandelend op Art Brussels bots je op veel verrassingen. Bij Rodolphe Janssen hangt een computerschilderij van de 28-jarge Zwitserse Louisa Gagliardi. Op haar computer componeert ze vanaf een leeg wit scherm een schilderij via PhotoShop. Wanneer het klaar is, wordt het op groot formaat afgedrukt. Gagliardi is een van de vele hedendaagse kunstenaars die de grens tussen klassieke en nieuwe media sloopt. Haar schilderij zonder verf ‘Contre-jour’ kost 9.000 euro.

Contre-Jour, Louisa Gagliardi, 9.000 euro. ©SISKA VANDECASTEELE

Soms schuilt schoonheid in een klein hoekje. Op de stand van Galleria Enrico Astuni ligt haast achteloos op de grond de gipsen sculptuur ‘Heaven’ van de Noorse kunstenaar Oystein Aasan. Hij maakte de voorbije jaren een heel aantal beelden in die reeks. Met zijn beelden toont hij hoe de beeldhouwkunst steeds verder afdrijft van het klassieke figuratisme. Hij doet dat op een fascinerende manier. Voor 5.500 euro neem je het mee naar huis.

Heaven, Oystein Aasan, 5.500 euro. ©SISKA VANDECASTEELE

Een meer klassieke beeldhouwster is de Russisch-Azerbeidjaanse Aidan Salakhova. De Zweedse galerie Wetterling Gallery toont haar prachtige ‘sluier’-reeks in Carraramarmer. Met haar beelden stelt ze de rol van de vrouw in de maatschappij ter discussie. Voor 65.000 euro staat de gesluierde vrouw in de huiskamer.

Veil, Aidan Salakhova, 65.000 euro. ©SISKA VANDECASTEELE

Art Brussels loopt tot zondag in Tour & Taxis in Brussel. www.artbrussels.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud