opmerkelijk

'Banksy verhoogt eigen marktwaarde met stunt'

©Sotheby's

De stunt van de Britse kunstenaar Banksy blijft nawerken. Was het veilinghuis Sotheby's op de hoogte van de act met de papierversnipperaar? En was het Banksy niet om zijn eigen portefeuille te doen?

Een briljant staaltje antikapitalistische performancekunst. De conceptuele happening van de eeuw. De kunstwereld geraakt niet uitgepraat over de act met de papierversnipperaar van Banksy bij Sotheby's. Meteen nadat het kunstwerk 'Meisje met de ballon' van de Britse straatkunstenaar in de veilingzaal voor 1,18 miljoen euro werd afgeklopt, werd het werk door de lijst vernietigd. Het viel in snippers uit het kader.

Banksy / Sotheby's
Even later stuurde Banksy een video van de veilingact de wereld in. Daarin is te zien is hoe jaren geleden een papierversnipperaar in de onderkant van de lijst werd ingebouwd 'voor het geval dat het kunstwerk ooit geveild wordt'.

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een kunstwerk zichzelf vernietigt nadat het verkocht is. De linkse kunstenaar wilde met de stunt de aandacht vestigen op de exuberante prijzen op de kunstmarkt. Of het effect heeft, is afwachten. Banksy lijkt vooral zelf de aandacht te hebben getrokken.

De enorme publiciteit straalt gunstig af op zijn werk, zegt een handvol kunstkenners in The New York Times. 'Het was een briljante pr-actie', aldus de Britse kunsthandelaar Offer Waterman, die vrijdagavond op de veiling was. 'Dit gaat zijn prijzen ongetwijfeld een boost geven.'

Ook Acoris Andipa, een kunsthandelaar die in Banksy is gespecialiseerd, verwacht dat de stunt zijn marktwaarde verhoogt. Heeft de anonieme Brit in dat geval zijn doel wel bereikt?

©Sotheby's
Een andere vraag is of Sotheby's weet had van de act. Het veilinghuis ontkent iedere betrokkenheid. Andipa heeft echter aanwijzingen dat meer aan de hand is. Op een van de kijkdagen voor de veiling was de dikte van het kader van het schilderij, waarin het vernietigingsapparaat zat verborgen, hem opgevallen. Vragen die de kunsthandelaar daarover stelde aan medewerkers van Sotheby's werden weggewuifd.

Andipa was ook verbaasd dat zo'n waardevol kunstwerk in een hoekje was verstopt, terwijl het op de veiling zelf was verplaatst naar de fotogenieke plek waar medewerkers van het veilinghuis telefonische biedingen ontvangen. Beelden genomen vanop die plek doken op in de video van Banksy.

Als het klopt dat Banksy de vernietigingsmachine enkele jaren geleden in het kader heeft geplaatst, zoals hij in video zegt, dan is de kans groot dat de batterij intussen leeg was. Iemand moet de batterij onlangs vervangen hebben. Iemand van Sotheby's? Of misschien wel de mysterieuze kunstenaar zelf?

Op beelden van de veiling staat een man die als twee druppels water lijkt op Robin Gunningham, een straatartiest uit Bristol van wie velen al jaren denken dat hij Banksy is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud