Christie's verpulvert eigen veilingrecord

©AFP

Met een opbrengt van 852,9 miljoen dollar (684 miljoen euro) heeft Christie’s woensdagnacht in New York de beste veiling uit de geschiedenis gehouden. Andy Warhol leidde de dans.

De cijfers van de veiling hedendaagse en naoorlogse kunst zijn indrukwekkend: drie werken hamerden af boven 50 miljoen dollar, 20 boven 10 miljoen en 46 boven 1 miljoen. Van de 80 loten vonden er 75 een koper, in amper 2,5 uur. Elf artiesten braken hun veilingrecord. Alles opgeteld klokte de veiling af op 852,9 miljoen dollar, wat meer dan de hoogste schatting van 836 miljoen dollar. Nooit bracht een veiling meer op. Het vorige record stond ook al op naam van Christie’s. Op 13 mei ging op een gelijkaardige veiling voor 745 miljoen dollar kunst over de toonbank.

©AFP

De belangstelling voor de veiling was wereldwijd bijzonder groot, wat de recordopbrengst in de hand werkte. Meer dan 500 bieders uit 43 landen hadden zich ingeschreven voor de veiling. Zolang het aantal rijke kunstverzamelaars stijgt, zal de kunstmarkt de records aan elkaar rijgen. Vraag en aanbod vuren elkaar perfect aan. Hoe hoger de veilingprijzen, hoe meer verzamelaars overstag gaan om een waardevol kunstwerk te verkopen.

Een andere factor die de prijzen de hoogte injaagt, is de gegarandeerde opbrengst voor sommige werken. Bij een gegarandeerde opbrengst wordt het werk voor de veiling al een eerste keer verkocht, meestal aan het veilinghuis zelf, soms aan een derde partij. De verkoper is met andere woorden al zeker van een minimale opbrengt. Als het werk op de veiling een hoger bod krijgt, des te beter voor de verkoper. Hij moet wel een deel van de extra opbrengt afstaan aan de partij die instond voor de gegarandeerde opbrengst.

853 miljoen
Het wereldrecord van een veiling bedraagt sinds woensdag 853 miljoen dollar.

De Amerikaanse popartkunstenaar Andy Warhol was de ster van de veiling woensdag in New York. ‘Triple Elvis’ uit 1963 werd voor 81,9 miljoen dollar afgehamerd. Het schilderij, een zeefdruk, is een artistieke weergave van Elvis Presley zoals hij poseert op de publiciteitsaffiches van de film ‘Flaming Star’. Het gelijkaardige werk ‘Four Marlons’ uit 1969, met Marlon Brando in de hoofdrol, bracht 69,6 miljoen dollar op. Beide schilderijen waren op 60 miljoen dollar geschat. Ze waren sinds de jaren 70 in het bezit van een Duits casinobedrijf.

 

De Amerikaanse schilder Cy Twombly, van wie twee jaar geleden bij Bozar nog een grote tentoonstelling liep, was de andere ster van de avond. Zijn ‘Blackboat’ uit 1970 werd voor 69,6 miljoen dollar verkocht. Een verpulvering van zijn record. Het vorige dateert van vorig jaar en stond op 21,7 miljoen dollar.

Roy Lichtensteins 'Girl in a Mirror' ging ook onder de hamer. ©AFP

Uiteraard was niet alles even succesvol op de veiling. Zo ging ‘Seated Figure’, een schilderij uit 1960 van Francis Bacon, onder de hamer voor 44,9 miljoen dollar. Nog steeds een respectabel bedrag, maar de schattingen lagen tussen 40 en 60 miljoen dollar en dan valt 44 miljoen dollar wat tegen.

Met de succesveiling van Christies komt ook het seizoensrecord van de veilinghuizen in het vizier. De lenteveilingen van mei brachten bij de grote veilinghuizen Christie’s, Sotheby’s en Phillips samen 2,2 miljard dollar op. De teller van de herfstveilingen staat nu op een kleine 2 miljard dollar. Volgende week kan de balans definitief opgemaakt worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud