opmerkelijk

Expertencommissie Russische kunst al na één dag ontbonden

De Russische Toporovski-collectie veroorzaakt weer controverse. ©Fondation Dieleghem

De expertencommissie die de echtheid van de werken in de Toporovski-collectie in het Gentse MSK moest onderzoeken, is op de eerste dag van de werkzaamheden ontbonden. Dat meldt voorzitter Thomas Leysen.

De commissie kan ‘onmogelijk’ haar taak uitvoeren omdat de stad Gent, de Stichting Dieleghem en het MSK ‘onaanvaardbare’ voorwaarden stellen, klinkt het.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) stelden de expertencommissie samen, nadat er twijfel was ontstaan over een collectie Russische kunstwerken in het MSK.

De experten onder leiding van ondernemer en voorzitter van de Topstukkenraad Thomas Leysen moesten nagaan of de Toporovski-collectie echt was en of het MSK voldoende heeft gedaan om de authenticiteit en de herkomst van de werken te controleren.

Maandag was een eerste werkvergadering gepland, maar die verliep niet zoals gepland. Een juridisch raadgever van de stad Gent en MSK-directeur Catherine de Zegher en haar advocaat ‘gaven een eigen lezing aan de opdracht van de commissie’, klinkt het. Bovendien stelde de advocaat van de Stichting Dieleghem - de eigenaar van de werken - ‘onaanvaardbare’ voorwaarden. Die zouden leiden tot een ‘de facto vetorecht van de Stichting op de opstart van de werkzaamheden van de commissie’.

‘In die omstandigheden kon de commisse niet anders dan concluderen dat haar opdracht - die een vlotte samenwerking van het MSK Gent vereiste - onmogelijk was geworden, en heeft zij beslist haar werkzaamheden stop te zetten’, zegt Leysen. ‘Er is geen mogelijkheid voor een sereen en nuttig onderzoek’. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk.

Vlaams minister Sven Gatz lijkt er zich bij neer te leggen, dat de expertencommissie het voor bekeken houdt. 'Ik heb geprobeerd als minister van Cultuur een constructieve scheidsrechterrol op te nemen met de instelling van een expertencommissie. Aangezien deze scheidsrechterrol niet langer gewenst is door beide partijen, heeft het voortbestaan van de commissie geen concreet doel meer', aldus Gatz.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud