Advertentie
Advertentie

Hermitage veilt digitale kopieën topwerken

Compositie VI, Wassily Kandinsky. ©Â© De Agostini / E. Lessing

De Hermitage in Sint-Petersburg gaat in september digitale kopieën veilen van vijf topschilderijen. Ze worden verkocht als NFT's. De handtekening van de museumdirecteur maakt de werken uniek.

De Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste musea ter wereld. Ze telt ontelbare meesterwerken, van oude meesters als Rembrandt en Rubens tot 20ste-eeuwse kunst van Matisse en Gauguin.

Het museum wil meegaan met zijn tijd en springt op de markt van de NFT's, de non-fungible tokens. Het gaat vijf digitale kopieën van meesterwerken veilen. Een NFT vertegenwoordigt een digitaal bestand zoals een beeld, video of game-element. Transacties en eigendom worden geregistreerd op een blockchain. Dat garandeert de uniciteit van het eigenaarschap.

De te veilen werken zijn 'Madonna Litta' van Leonardo da Vinci (1490), 'Judith' van Giorgione (1504) 'Lilac Bush' van Vincent van Gogh (1889), ' Le coin du jardin à Montgeron' van Claude Monet (1876) en Composition VI van Wassily Kandinsky (1913). Van elk schilderij worden twee digitale kopieën gemaakt. Een blijft in het bezit van het museum, de andere wordt geveild.

De Hermitage gaat voor de veiling samenwerken met het cryptomuntplatform Binance NFT. Dat is best opmerkelijk. Rusland heeft het niet begrepen op cryptomunten. Het gebruik en de handel is streng gereglementeerd. Het museum en Binance NFT hebben naar eigen zeggen een methode uitgewerkt die past in het wettelijke Russische kader.

'Le coin du jardin à Montgeron' van Claude Monet ©Musée de l'Hermitage

Om de authenticiteit en de nieuwigheid van de digitale kopieën te bewijzen - foto's van de schilderijen zijn en masse te vinden op het internet - zal de algemeen directeur van de Hermitage Mikhail Piotrovsky de digitale werken signeren en van een signeerdatum voorzien. Ook naam van de Hermitage wordt opgenomen in de gegevens van de NFT. Door die data kan nooit twijfel bestaan over de afkomst van de digitale kopie.

In een persbericht laat de Hermitage weten dat ze deze stap zet om het democratisch karakter en de toegankelijkheid van de collectie aan te tonen. Voorts wijst het museum erop dat de digitalisering een nieuwe manier is van kunst te ontsluiten. Die trend zal alleen toenemen. De Hermitage wil die boot niet missen.

Piotrovsky wijst er in het persbericht op dat door de introductie van NFT's de relatie tussen geld, bezit en kunst verandert. 'Er wordt een nieuw evenwicht gecreëerd in de kunstmarkt tussen exclusiviteit en toegankelijke luxe', meent hij.

Hoeveel de NFT's moeten opbrengen, werd niet bekendgemaakt en is moeilijk te voorspellen. De digitale kunstwerken worden in de herfst op een tentoonstelling in de Hermitage voorgesteld.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud