Hoogste schatting ooit voor naakt van Modigliani

Dit doek van Amedeo Modigliani gaat in mei onder de hamer in New York. ©tate modern

Een schilderij van Amedeo Modigliani dat een eeuw geleden het voorwerp was van censuur, wordt op ruim 150 miljoen dollar geschat. De echte prijs weten we pas wanneer het werk volgende maand onder de hamer gaat.

Veilinghuis Sotheby's organiseert in mei in New York een veiling van impressionistische en moderne kunst. Er zal dit jaar meer belangstelling dan anders naar de lenteveverkoop gaan omdat een van de bekendste doeken van de Italiaanse schilder Modigliani verkocht wordt.

Het gaat om 'Nu couché (sur le côté gauche)', een van de 22 schilderijen van naakte modellen die Modigliani ons achterliet. Maar wel een van de bekendste en tegelijk, met 147 centimeter breedte, het grootste werk van de man. Het dateert uit 1917.

Veel van de werken werden dat jaar in Parijs getoond aan het publiek. Er was een enorme belangstelling voor, ook van de politie die de tentoonstelling omwille van het onderwerp al snel liet sluiten.

Sotheby's maakte dinsdag in Hongkong bekend dat het schilderij een geschatte waarde meekrijgt van meer dan 150 miljoen dollar (123 miljoen euro). Dat is een nieuw wereldrecord.

Het duurste doek ooit, 'Salvator Mundi' van Leonardo de Vinci, veranderde vorig jaar voor 450 miljoen dollar van eigenaar maar werd van tevoren 'slechts' geschat op 100 miljoen. 'Les Femmes d'Alger', een werk van Picasso, dat als tweede duurste geboekstaafd staat, kreeg voor de veiling een prijskaartje van 140 miljoen mee.

'Nu couché' zal waarschijnlijk 'Salvator Mundi' niet onttronen. Maar voor de eigenaar zit er alvast een forse winst in: hij kocht het werk in 2003 voor bijna 27 miljoen dollar. Volgens het persbureau Bloomberg is de eigenaar de Ierse miljardair John Magnier, die onder meer bekend is als eigenaar van kweekhengsten. 

Volgens Sotheby's was het doek 'radicaal innoverend' voor de moderne schilderkunst. 'Dit schilderij herinterpreteert het naakt voor de moderne tijd. Er is naakt voor Modigliani en er is naakt na Modigliani.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud