Huiszoekingen in zaak rond Toporovski-verzameling

MSK-directrice Catherine de Zegher werd twee weken geleden op non-actief gezet na de heisa over de Toporovski-verzameling. ©Thomas switn Sweertvaegher

De huiszoekingen, onder meer bij het MSK in Gent en het kabinet van de Gentse schepen van Cultuur, kwamen er een klacht van een groep kunsthandelaars.

Het parket heeft verschillende huiszoekingen verricht in de zaak rond de Toporovski-kunstverzameling. Ook het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent kreeg speurders over de vloer. Ze verzegelden computers in het museum en vroegen documenten op.

Speurders hebben ook huiszoekingen verricht bij het kabinet van Gents schepen van Cultuur Annelies Storms

De huiszoeking had betrekking op de zaak rond de echtheid van Russische kunstwerken uit de Toporovski-verzameling. Het Gentse MSK lag de voorbije maanden onder vuur omdat het een tentoonstelling had georganiseerd met een 20-tal werken uit de verzameling Russische avant-gardekunst. Kunstexperts hadden in januari hun twijfels geuit over de echtheid van de verzameling.

Het is duidelijk dat de audit die het Gentse stadsbestuur heeft aangevraagd om het vooronderzoek van Catherine de Zegher door te lichten, door de huiszoekingen tijdelijk op een zijspoor komt. 'Alle stukken waarop ze zich moeten baseren zijn in beslag genomen', meldt burgemeester Termont. Die dringt erop aan om het gerechtelijk onderzoek en de audit af te wachten om te oordelen over het lot van de geschorste MSK-directrice Catherine de Zegher.

'Het proces van die vrouw is voor de publieke opinie al gemaakt', vindt Termont.

Directrice Catherine de Zegher hield al die tijd vol dat de kunstwerken van onder anderen Malevitsj, Kandinsky en Popova zorgvuldig waren onderzocht en de eigenaar de herkomst had aangetoond met authenticiteitsbewijzen. Ze heeft dat bewijsmateriaal echter nooit openbaar gemaakt.

Volgens advocaat Geert Lenssens volgt het onderzoek van het parket op de klacht die vijf van zijn cliënten, vier kunsthandelaars en iemand die de artistieke erfenis van een bekende kunstenaar beheert, hebben ingediend. ‘Ze lijden schade nu de kunstmarkt en museumwereld beschadigd worden.’

Het is niet duidelijk of er een huiszoekingen is geweest bij Catherine de Zegher thuis. Wel op verschillende andere plekken in ons land. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect