'Koninklijke' tekening Rubens geveild voor 8,2 miljoen dollar

Een detail van de bewuste tekening van Peter Paul Rubens. ©Sotheby's

Het stuk werd op de markt gebracht door de Nederlandse koninklijke familie.

Een tekening van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens bracht woensdag op een veiling bij het bekende huis Sotheby's in New York 8,2 miljoen dollar op. De verkoop was live te volgen op de website van het veilingbedrijf. Het was een onderdeel van een ruimere verkoop van 162 tekeningen van oude meesters. 

Sotheby's schatte de prijs van tevoren op 2,5 tot 3,5 miljoen dollar. De tekening van een bijna naakte jongeman met opgeheven armen was een van de topstukken uit de veiling. De veilingmeester omschreef het als een 'uitzonderlijk' werk en liet het bieden beginnen vanaf 1,8 miljoen. Het werk werd afgehamerd op 7 miljoen. Inclusief veilingkosten komt het op 8,2 miljoen dollar.

Antwerpen

Het gaat om een studie die Rubens maakte voor het schilderij 'Kruisoprichting' dat hij in 1610 en mogelijk begin 1611 op bestelling maakte voor de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen. De jongeman steekt zijn armen omhoog om het kruis te ondersteunen. 

Het kunstwerk werd aangeboden door prinses Christina en komt uit de collectie van de Nederlandse koninklijke familie, waar het bijna 200 jaar geleden belandde via de toekomstige koning Willem II. Die kocht de tekening van de Britse schilder en verzamelaar Sir Thomas Lawrence. De Oranjes boden het lot aan samen met een aantal andere tekeningen. Prinsses Christina doet onder meer ook zilverwerk en serviesgoed van de hand.

Commotie

De verkoop van de Rubens leidde tot heel wat commotie in Nederland. Kunstliefhebbers vreesden dat de tekening alleen kan worden gekocht door een (buitenlandse) verzamelaar voor wie geen prijs te hoog is. Zelfs met de hulp van fondsen hebben Nederlandse musea zeer waarschijnlijk het nakijken, zeggen de critici.

De kwestie leidde zelfs tot politieke vragen aan de regering. Maar cultuurminister Ingrid van Engelshoven antwoordde dat het aan de eigenaar van een kunstwerk is om te bepalen of het wordt verkocht: 'Er is geen aanleiding om voor de koninklijke familie een uitzondering te maken op algemeen gevolgde procedures.' Premier Mark Rutte noemde de veiling 'een privékwestie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud