Kunstwerken van Lehman onder de hamer

De gedenkplaat van het Europees hoofdkwartier van Lehman in Londen.

In Londen en New York worden volgende maand kunstwerken geveild die eigendom waren van de gevallen investeringsbank Lehman Brothers. De opbrengst van de twee verkopen wordt geschat op 13 miljoen dollar (9,9 miljoen euro). Meer dan een druppel op een hete plaat lijken de veilingen bij Christie’s en Sotheby’s niet. Alleen in Europa heeft Lehman nog voor minstens 26 miljard euro aan schadeclaims openstaan.

Het is niet de eerste veiling van Lehman-parafernalia sinds de zakenbank in september 2008 over de kop ging als gevolg van de kredietcrisis. In november 2009 gingen bij het veilinghuis Freeman in Philadelphia 238 werken onder de hamer uit de kunstcollectie van de bank. Het werd een groot succes. Alle aangeboden werken vonden een koper terwijl honderden bieders met lege handen achterbleven. De opbrengst lag met 1 miljoen euro een kwart hoger dan verwacht. Het topstuk was een print van het Amerikaanse vrijheidsbeeld van de popartkunstenaar Roy Lichtenstein. Ook stukken van Louise Bourgeois en David Hockney vonden makkelijk een koper in Philadelphia.

In Londen en New York zal het niet anders zijn. De kunstmarkt heeft de crisis helemaal verteerd, zeker wat betreft moderne en hedendaagse kunst. In de collecties van Lehman die Christie’s en Sotheby’s in september aanbieden, zitten heel wat topwerken uit die periodes waarvoor waarnemers en de curatoren van de failliete bank hoge prijzen verwachten.

De grootste veiling wordt op 25 september gehouden bij Sotheby’s in New York. Volgens een adviseur bij de afhandeling van het faillissement gaat het om een visionaire verzameling. ‘De meeste werken werden van beginnende artiesten gekocht die vandaag behoren tot de voorhoede van de internationale kunstwereld’, zegt die in de Britse krant The Guardian. Lehman erfde het grootste deel van het lot na de overname van Neuberger Berman in 2003.

Damien Hirst

Stichter Roy Neuberger van de vermogensbeheerder was een enthousiaste kunstverzamelaar. Hij schafte zich een Damien Hirst aan nog voor die een hype werd op de kunstmarkt met zijn diamanten schedels en op sterk water gezette haaien. Het werk ‘We’ve Got Style (The Vessel Collection - Blue)’ (1993) van de Britse societykunstenaar - een kabinet vol keramische objecten - is meteen het duurst geschatte werk op de veiling. Prijskaartje: tussen 600.000 en 900.000 euro.

Een leuk detail is dat de val van Lehman Brothers indertijd op een paar uur na gelijkliep met de historische Hirst-veiling in Londen waarop de gebrilde kunstenaar zonder tussenkomst van een galerie meer dan 200 werken liet veilen voor een recordbedrag van 140 miljoen euro.

Andere topwerken in New York zijn een abstract doek van Gerhard Richter (geschatte waarde tussen 200.000 en 300.000 euro), het relatief onbekende ‘Young woman with halo of birds’ van Andy Warhol en stukken van Robert Rauschenberg en Felix-Gonzales Torres. Het portret ‘Shakespeare Actress’ van de Amerikaanse schilder John Currin is tussen 380.000 en 530.000 euro waard. De opbrengst van de veiling in New York wordt geschat op 7,5 miljoen euro.

Vier dagen later gaan in Londen werken onder de hamer die aan de muren hingen in het Europese hoofdkwartier in de Britse hoofdstad van wat ooit het vierde grootste beurshuis van de Verenigde Staten was. Het topstuk daar wordt zonder twijfel een schilderij van Lucian Freud waarover Christie’s de lippen stijf op elkaar houdt.

Dezelfde dag biedt het veilinghuis ook een reeks memorabilia te koop aan uit het hoofdkantoor van de bank: sigarendoosjes, theebussen, boeken en Chinese vazen. Twee logo’s die aan de gevel van het hoofdkantoor hingen in Canary Wharf verdienen een speciale vermelding. Voor een gedenkplaat met daarop de naam van Gordon Brown, die het gebouw in 2004 inhuldigde als minister van Financiën, begint de biedstrijd al vanaf 1.800 euro.

Instituut

De timing voor de twee veilingen is niet toevallig. In september is het twee jaar geleden dat Lehman kapseisde. ‘We denken dat er genoeg mensen zijn die een stuk uit de kunstverzameling van een instituut als Lehman in huis willen hebben’, zegt Barry Gilbertson van consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers, dat het faillissement van de zakenbank in Europa afhandelt.

De verwachte opbrengst van de verkoop - een kleine 10 miljoen euro - gaat naar de schuldeisers van het faillissement. Meer dan een peulschil is dat niet. Bij zijn bankroet liet Lehman een schuldenberg na van meer dan 460 miljard euro. Er volgden 65.000 claims tot terugbetaling voor in totaal 618 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud