Luc Tuymans heeft vermogen van 29 miljoen euro

Schilder Luc Tuymans. Zijn retrospectieve 'La Pelle' in Venetië is een voltreffer. ©Charlie De Keersmaecker

Het bedrijf van Luc Tuymans maakte vorig jaar 3,2 miljoen euro winst. Het vermogen van de schilder bedraagt nu 29 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarrekening van het bedrijf van de schilder en zijn echtgenote die de website De Rijkste Belgen inkeek. 2017 was nog een tikkeltje beter, met een winst van 3,6 miljoen euro. Ook dit jaar lijken de vooruitzichten goed voor de grootste levende schilder van België. Zijn retrospectieve 'La Pelle' in het paleis van de Franse zakenman François Pinault in Venetië is een voltreffer.

Deze week werd ook bekend dat het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen in maart volgend jaar het kunstwerk ‘Publicity’ uit 2010 van Tuymans op de markt brengt. Het werk is afkomstig uit de collectie van een Antwerpse familie. ‘Publicity’ wordt geschat tussen 380.000 en 450.000 euro.

Inlegzolen

'Als iemand schatrijk wordt met pakweg inlegzolen te maken, heeft niemand daar problemen mee. Als een kunstenaar schatrijk wordt, wordt hij scheef bekeken. Waarom eigenlijk?’, zei Tuymans vorig jaar in een interview met De Tijd over zijn verhouding als schilder tot de wereld van het grote geld.

‘Bij een kunstenaar is het meestal op eigen merites. De kans is groot dat hij eerst jaren zwarte sneeuw heeft gezien en extreme risico’s heeft genomen, soms zelfs zijn leven heeft gegeven, om iets te creëren dat uiteindelijk erkend wordt als cultureel erfgoed en gevalideerd als symbolisch kapitaal. Waarom zou een sterarchitect schandalig veel geld mogen verdienen en een kunstenaar niet?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud