Miljoenenschenking om museum van Detroit te redden

Vincent Van Goghs 'Zelfportret met vilthoed' maakt deel uit van de Detroitse collectie en heeft een waarde van 80 tot 150 miljoen dollar. (foto: AFP) ©AFP

De staat Michigan en nationale stichtingen hebben het Detroit Institute of Arts 330 miljoen dollar (240 miljoen euro) geschonken opdat het museum zijn Picasso's en Van Goghs niet hoeft te veilen om de putten van het failliete Detroit te vullen.

Begin december kleefde het veilinghuis Christie's een waarde van 452 tot 866 miljoen dollar op de 2.781 kunstwerken van het Detroit Institute of Arts. De failliete stad Detroit - in de staat Michigan - zou de kunst kunnen verkopen om zijn putten te vullen.

Het museum, dat zich kant tegen een eventuele verkoop, krijgt steun van enkele schenkers. Ze geven 330 miljoen dollar (240 miljoen euro) aan de gepensioneerden - van wie de pensioenen voor zowat 3,5 miljard dollar ondergefinancierd zijn - die deels de oorzaak zijn van het bankroet van Detroit. In ruil zouden de Picasso's en Van Goghs beschermd worden bij de afwikkeling van het faillissement, aldus het District Court in Detroit.

'Deze aankondiging biedt de hoop dat de stad, de schuldeisers en de stakeholders samen een oplossing zullen vinden om de claims teniet te doen en de dienstverlening te verbeteren', verklaarde crisismanager Kevyn Orr. Vorige maand hoopte Orr wel private schenkers 500 miljoen dollar in het laatje zouden brengen.

Detroit vroeg midden vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers (Chapter 9) omdat het zijn schuldenberg van 18 miljard dollar niet kon aflossen, terwijl de stad nog altijd essentiƫle diensten levert aan zijn 700.000 inwoners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud