MSK stopt bruikleen Russische avant-gardekunst

Een schilderij uit de Toporovski-collectie ©Fondation Dieleghem

De gecontesteerde avant-gardekunstwerken van het Russische echtpaar Toporovski komen niet terug naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

De stad Gent beëindigt de samenwerking met de Stichting Dieleghem - die de collectie van het Russische echtpaar Toporovski beheert - omdat het authenticiteitsonderzoek is stopgezet. Een reeks internationale experten had de echtheid van de werken in twijfel getrokken.

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) opende op 20 oktober vorig jaar een nieuwe permanente opstelling. In die vernieuwde opstelling werden ook 24 werken van Russische avant-gardekunst opgenomen die in bruikleen werden genomen van de Stichting Dieleghem. Maar er ontstond twijfel over de echtheid van de werken.

Door de commotie over de authenticiteit werd op 17 januari samen met Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz beslist om een expertencommissie op te richten. De Stad en het MSK hebben hun medewerking verleend aan de werking van de commissie om het authenticiteitsonderzoek te kunnen voeren.

Verzamelaar Igor Toporovski, samen met MSK-directrice Catherine de Zegher. ©Fondation Dieleghem

Maar maandag zette de commissie haar werkzaamheden stop omdat de advocaten van de eigenaars naar verluidt bijkomende voorwaarden zouden gesteld hebben aan het labo-onderzoek van de schilderijen. Iets wat door Gentse politici werd ontkend. Minister Gatz besliste toch om het onderzoek door de expertengroep stop te zetten. De werken komen voorlopig niet terug naar het museum.

De museumdirectie beklemtoont dat het de bruikleen en het opstellen van deze werken 'als een goed huisvader' heeft uitgevoerd. Voorafgaand aan het afsluiten van de bruikleenovereenkomst werd er met ondersteuning van twee internationale experten kunsthistorisch onderzoek gedaan naar de werken. Verschillende elementen uit dit onderzoek overtuigden de directie en de internationale experts om de bruikleen aan te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect