'Nu couché' van Modigliani op een na duurste schilderij

©REUTERS

De Chinese miljardair Liu Yiqian heeft op een veiling in New York 170,4 miljoen dollar neergeteld voor het schilderij 'Nu couché' van de Italiaan Amedeo Modigliani.

Modigliani's schilderij van een liggende, naakte vrouw uit 1917 of 1918 greep net naast de titel van duurste kunstwerk dat ooit is geveild. Het felgekleurde doek Les femmes d'Alger van Pablo Picasso bracht op een veiling in mei 179 miljoen dollar op.

Met 170,4 miljoen dollar (circa 158 miljoen euro) was 'Nu couché' wel een recordprijs voor Modigliani (1884-1920). Het hoogste bedrag dat in het verleden is betaald voor een werk van de Italiaan, was ruim 70 miljoen dollar.

Fortuin

Volgens het veilinghuis Christie's was de koper het Long Museum in China. Dat museum werd opgericht door de Chinese miljardair Liu Yiqian, die fortuin maakte in de vastgoed- en farmaceutische sector. Hij is voorzitter van de investeringsmaatschappij Sunline Group uit Sjanghai.

In april vorig jaar telde Liu 36 miljoen dollar neer voor een minuscuul porseleinen potje van 500 jaar oud. En in maart 2015 betaalde hij 45 miljoen dollar voor een 600 jaar oud Tibetaans thangka, een traditioneel boeddhistische banier.

De veiling bij Christie's in New York leverde ook voor andere kunstenaars recordprijzen op. Zo werd een schilderij van Roy Lichtenstein, 'Nurse', afgehamerd op 95,4 miljoen dollar. Ook Paul Gauguin vestigde met 30,9 miljoen dollar voor zijn 'Thérèse' een persoonlijk record.

De veiling bracht 491,4 miljoen dollar op. 'De prijzen hebben het Beloofde Land bereikt', zei de miljardair en verzamelaar Eli Broad na afloop. 'Ik kan me niet voorstellen dat ze nog gaan stijgen.' Tien werken vonden echter geen koper, waaronder stukken van Lucian Freud en Willem de Kooning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud