Advertentie
Advertentie

Proximus verkoopt Warhol, Longo en Lichtenstein bij Christie’s

Een van de topwerken van de veiling - Christie’s schat de opbrengst op 250.000 à 350.000 euro - is deze imposante houtskooltekening van Robert Longo. ©Christie’s Images 2024

De Proximus Art Collection vzw doet in september zo’n 70 werken uit haar collectie van de hand via het veilinghuis Christie’s, van Warhol over Longo tot Lichtenstein. De prijsvork per werk wordt geschat tussen 1.000 en 350.000 euro.

Zo’n 600 kunstwerken telt de collectie van de Proximus Art Collection vzw, een fervent verzamelaar van kunst sinds 1996. Het is een van de grotere bedrijfskunstcollecties van ons land. De schilderijen, foto’s, tekeningen en installaties waren altijd grotendeels verspreid over de kantoren van het telecombedrijf. Nu de twee Proximustorens in de Brusselse Noordwijk gesloten zijn voor renovatie en de kantoorruimte in de toekomst gehalveerd wordt, heeft de vzw besloten een derde van haar kunstwerken te verkopen.

Een expertencomité van de vzw selecteerde 200 werken, waarvan het veilinghuis Christie’s er 70 zal uitkiezen om via een internationale veiling te verkopen. Die vindt plaats tussen 11 en 25 september. De overige 130, vooral kleinere en toegankelijke werken - zoals tekeningen en strips - kunnen de personeelsleden van Proximus tussen nu en juni op de kop tikken tijdens een interne verkoop. Elke werknemer mag maximaal twee werken kopen. De prijzen gaan van 250 tot 5.000 à 10.000 euro per stuk, met een zwaartepunt rond 2.000 euro.

Advertentie
'Flowers' van Andy Warhol ©Christie’s Images 2024

Van Braeckman tot Warhol

Bij Christie’s in de Louizalaan in Brussel staat al ongeveer een derde van de 70 werken opgesteld die er in september onder de hamer gaan. Het gaat om een mix van popart (‘Flowers’ van Andy Warhol en de zeefdruk 'Red Lamps' van Roy Lichtenstein), conceptuele kunst (een kubus die met schaduw speelt van Lary Bell en Sol LeWitts speelse sculptuur uit glasvezel) en fotografie (een zilverdruk van Dirk Braeckman en kleurrijk werk van Thomas Ruff).

Een van de blikvangers is een imposante houtskooltekening van Robert Longo. Zijn met licht en donker flirtende golfbeweging is zo hyperrealistisch dat het een foto lijkt. Het is een van de topwerken waarvan Christie’s de opbrengst op 250.000 à 350.000 euro schat. In de lagere prijscategorie zitten twee minimalistische tekeningen van de Nederlander Jan Schoonhoven. Die worden tussen 1.000 à 3.000 euro geschat. De popartwerken van Warhol en Lichtenstein bevinden zich daar met een geschat prijskaartje van 50.000 à 70.000 euro ergens tussenin.

‘Red lamps’ van Roy Lichtenstein. ©Christie’s Images 2024

Tot 2 miljoen euro opbrengst

Christie’s schat dat de veiling 1,5 tot 2 miljoen euro kan opbrengen. Het geld wil de Proximus Art Collection vzw opnieuw investeren in kunst. ‘Onze kunstcollectie stopt hier niet. Integendeel: het is een startpunt voor nieuwe investeringen in nog meer hedendaagse kunst.’ Christie's verwacht veel internationale belangstelling.

In de loop van de komende maanden zal Christie’s alle 70 stukken exposeren in één ruimte, zodat geïnteresseerde kopers een kijkje kunnen komen nemen. Wie de voorlopige selectie nu al wil bekijken, kan dat tot 24 april op afspraak doen. Tijdens Art Brussels van 25 tot 28 april wordt de exporuimte in de Louizalaan voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.