Schilderij van Magritte voor recordbedrag verkocht in New York

'La principe du plaisir' van René Magritte (rechts). ©AFP

'Le principe du plaisir' bracht 26,8 miljoen dollar (23,9 miljoen euro) op, een record.

Het vorige record voor een werk van René Magritte dateert uit februari 2017. Toen werd 'La corde sensible' voor 14,4 miljoen pond (vandaag 16,5 miljoen euro) verkocht in Londen.

Het New Yorkse veilinghuis Sotheby's schatte de waarde van 'Le principe du plaisir' tussen 15 en 20 miljoen dollar. Zeven verzamelaars boden op het werk van de Belgische surrealist, een ongewoon hoog aantal.

Sisser

Ook andere werken hebben hun geschatte waarde overschreden. 'Improvisation auf mahagoni' van de Russische schilder Vassily Kandinsky werd voor 24,2 miljoen euro verkocht, terwijl Sotheby's het tussen 15 en 20 miljoen dollar had geschat.

Het hoogtepunt van de veiling draaide echter uit op een sisser, want een schilderij van Marsden Hartley, dat beschouwd wordt als een van de eerste volledig abstracte werken in de Amerikaanse kunstgeschiedenis, vond geen koper. 'Pre-War Pageant' werd op 30 miljoen dollar geschat.

Zondag slaagde het veilinghuis Christie's er ook al niet in een nieuwe eigenaar te vinden voor 'Coin de jardin avec papillons' van Vincent van Gogh. Dat is zo'n 40 miljoen dollar waard. Donderdagavond worden de veilingen verdergezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud