Stad Gent beveelt audit naar MSK

De omstreden Toporovski-collectie bleef ook lang na het uitbreken van de commotie erover in het MSK hangen. ©Michel Burez

De audit moet onderzoeken in welke het Museum Voor Schone Kunsten Gent (MSK) de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken inzake inkomende bruiklenen gevolgd heeft.

De audit komt er na commotie rond de authenticiteit van Russische werken die het museum een tijdje heeft tentoongesteld. 'De audit kan ook aanbevelingen geven aan het MSK om het proces voor inkomende bruiklenen te verbeteren', klinkt het.

'Ik heb een audit door externen bevolen over de mate waarin het MSK in dit dossier de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken inzake inkomende bruiklenen heeft gevolgd', zegt schepen van Cultuur Annelies Storms. Het onderzoek zal gebeuren door een externe auditeur. De stad Gent wil de opdracht uitbesteden via Audit Vlaanderen, waar lokale besturen een beroep kunnen op doen.

Er is twijfel ontstaan over de authenticiteit van 24 werken uit de Russische avant-garde, die door het MSK waren tentoongesteld. Die zijn afkomstig van de Stichting Dieleghem. Daarop werd een expertencommissie aangesteld door minister van Cultuur Sven Gatz (open VLD) en de stad Gent. De expertencommissie zou de authenticiteit van de werken onderzoeken, maar ze werd ontbonden nog voor het onderzoek van start kon gaan. Daarop besliste de stad de bruikleenovereenkomst met de Stichting Dieleghem op te zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect