opmerkelijk

Te koop: Picasso en Warhol na scheiding miljardairskoppel

'Nine Marilyns' is een van de werken die op de markt komen door de echtscheiding van de steenrijke New Yorkse vastgoedontwikkelaaar. ©EPA

Een kunstcollectie van 700 miljoen dollar komt binnenkort op de markt door de echtscheiding van de New Yorkse vastgoedontwikkelaar Harry Macklowe. Zo komen een aantal topwerken van onder meer Picasso, Jeffrey Koons en Willem de Kooning op de markt.

Het vermogen van Macklowe wordt geschat op 2 miljard dollar. Een New Yorkse rechtbank besliste donderdag dat de kunstcollectie die in 59 jaar huwelijk verzameld werd, na de scheiding verkocht wordt. De opbrengst moet verdeeld worden.

In de collectie zit onder meer het portret 'Negen Marilyns' dat de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol maakte van Marilyn Monroe. Dat wordt geschat op 50 miljoen dollar. Verder zijn er enkele beelden van Giacometti, waaronder 'Le Nez', en werken van de schilders Picasso en Willem de Kooning en de beeldhouwer Jeffrey Koons.

Vastgoed

Harry Macklowe is een vastgoedmakelaar die zwaar getroffen werd door de financiƫle crisis. Hij moest bijvoorbeeld de General Motors-toren in New York verkopen, wat hem 2,8 miljard euro opleverde.

Mevrouw Macklowe mag na de scheiding het appartement van 1.300 vierkante meter in het Plaza Hotel houden, dat 72 miljoen euro waard is. Het luxejacht van 23 miljoen euro is voor Harry Macklowe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud