Uitzonderlijk zelfportret van Rembrandt onder de hamer

©AFP

Een van de drie zelfportretten van Rembrandt in particuliere handen wordt eind juli door Sotheby's geveild. Er wordt gemikt op een bedrag tussen 13 en 18 miljoen euro.

Het doek uit 1632 is 15 op 20 centimeter en beeldt de 26-jarige Rembrandt van Rijn (1606-1669) af, gekleed in het zwart met een vilten hoed en een grote kraag van witte kant. Het werd pas in 1996 als authentiek verklaard nadat uit een analyse was gebleken dat het op hetzelfde eikenhout is gemaakt als een portret van Rembrandts vriend Maurits Huygens, ook van de hand van de meester.

Volgens George Gordon, een directeur bij Sotheby's, doet de formele kleding van Rembrandt, die ongebruikelijk is onder de tientallen zelfportretten van de artiest, vermoeden dat hij zich van zijn beste kant wilde tonen voor zijn muze en latere vrouw Saskia. Hij wilde haar ouders overtuigen een goede partij te zijn.

Rembrandt schilderde het werk kort na zijn aankomst in Amsterdam. Gordon vermoedt dat hij het in heel korte tijd afwerkte omdat de achtergrond niet helemaal droog was toen hij zijn handtekening plaatste. Het gaat om een van de weinige zelfportretten van Rembrandt in particuliere handen. Sotheby's verkocht een ander zelfportret in 2003 en er is ook zo'n werk uitgeleend aan de National Gallery in Schotland.

Rembrandt maakte tijdens zijn loopbaan tientallen zelfportretten. 'Zijn gezicht is meteen herkenbaar in elk stadium van zijn volwassen leven. Veel meer dan bij andere schilders', zegt Gordon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud