Advertentie
Advertentie

Veiling kunstcollectie kan Sotheby’s record opleveren

'Le Nez' van Alberto Giacometti. ©Succession Alberto Giacometti (Fondation Giacometti, Paris + ADAGP, Paris)

Bij het veilinghuis Sotheby’s gaat de kunstcollectie van de familie Macklowe onder de hamer, met werken van Mark Rothko, Andy Warhol en Alberto Giacometti. De waarde wordt geraamd op zo’n 600 miljoen dollar, waarmee het de duurste verzameling zou zijn die ooit geveild werd.

De collectie behoort toe aan de New Yorkse vastgoedmagnaat Harry Macklowe en zijn ex-vrouw Linda. De Macklowes gingen in 2016 uiteen na een vechtscheiding. In 2018 beval een rechter dat de kunstcollectie verkocht moest worden en de opbrengst verdeeld, omdat het voormalige echtpaar het niet eens raakte over de waarde.

Veilinghuizen en kunstdealers concurreerden om de collectie te mogen verkopen. Sotheby’s wil niets kwijt over de manier waarop het de deal binnenhaalde, maar ingewijden verklaarden aan CNBC dat Sotheby’s de garantie heeft gegeven dat de opbrengst tussen 650 en 700 miljoen dollar zal liggen.

©EPA

De 65 werken in de collectie worden in twee veilingen verkocht, op 15 november en in mei 2022. Twee topwerken kunnen naar verwachting elk meer dan 70 miljoen dollar opbrengen. Het ene is een torenhoog abstract werk van Rothko, genaamd ‘No.7’, dat hij schilderde in 1951. Het andere is de sculptuur ‘Le Nez’ van Giacometti. In de collectie zit ook Warhol's ‘Nine Marilyns’ uit 1962, ter ere van filmdiva Marilyn Monroe. Het kan 40 à 60 miljoen dollar opbrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud