Advertentie
opmerkelijk

Veiling van ‘oer-Porsche' gaat compleet de mist in

©Getty Images for Sotheby's

De veelbesproken veiling van een zeldzame Porsche Type 64 uit 1939 is uitgedraaid op een flop. Door een spraakverwarring ging de wagen niet onder de hamer.

De veiling van de futuristische Porsche was al omstreden omdat sommige kenners in twijfel trekken dat het om een echte Porsche gaat. Toch waren de verwachtingen hooggespannen. De auto kan in elk geval beschouwd worden als een voorloper van de Porsche. Niemand minder dan oprichter Ferdinand Porsche zat destijds aan het stuur van de ufo-achtige auto.

Het veilinghuis Sotheby’s trok zaterdagavond in de Californische stad Monterey een volle zaal die hoopte op een topprijs voor de unieke auto. Er werd verwacht dat die voor zeker 20 miljoen dollar van de hand zou gaan.

Toen de veilingmeester meedeelde dat de biedingen zouden starten op 30 miljoen dollar, klonk meteen gejuich in de zaal. Toen de geafficheerde prijs snel steeg naar 40 en zelfs 70 miljoen dollar, klonken overal verrukte kreten en haalde iedereen zijn smartphone boven om het uitzonderlijke moment vast te leggen.

Tongval

Enkele aanwezigen filmden de chaos in de zaal.

Tot de omroeper plots meedeelde dat hij niet ‘zeventig’ maar ‘zeventien’ had gezegd en de prijs op het scherm naar beneden werd aangepast. Het gejuich uit de zaal sloeg prompt om in boegeroep. Niemand wilde daarna nog een bod uitbrengen en de Porsche werd ingehouden omdat de minimumprijs niet gehaald werd.

Volgens enkele aanwezigen was de verwarring veroorzaakt door de tongval van de veilingmeester, de Nederlander Maarten ten Holder. Een medewerker die de prijzen op een groot scherm moest afficheren, zou de bedragen systematisch verkeerd begrepen hebben. ‘Dertien’ werd zo ‘dertig’, van ‘veertien’ maakte hij ‘veertig’, en in plaats van ‘zeventien’ toverde hij ‘zeventig’ op het scherm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud