Werk van da Vinci verkocht voor 450 miljoen dollar

'Salvator Mundi' van Leonardo da Vinci ©AFP

Het resultaat van 19 minuten biedoorlog voor een werk dat critici omschrijven als 'een goed studiowerk met een beetje Leonardo': zes keer de prijs van de duurste Rubens.

Mocht u er nog steeds aan twijfelen dat er veel geld rondklotst in de kunstwereld, dan weet u sinds deze nacht beter. Bij Christie's in New York is deze nacht het werk 'Salvator Mundi' van Leonardo da Vinci voor 450,3 miljoen dollar (382 miljoen euro) afgehamerd.  De vraagprijs lag op minimum 100 miljoen dollar.

De astronomische som is het resultaat van een negentien minuten lange oorlog tussen vier bieders en verpulvert het vorige record in de kunstwereld, de 179 miljoen dollar die een verzamelaar goed twee jaar geleden neertelde voor 'Les Femmes d'Alger' van Pablo Picasso.

De biedoorlog voor 'Lot 9B' ©AFP

Maar het bedrag is nog verbluffender rekening houdend met het feit dat records tot nog toe louter weggelegd waren voor hedendaagse kunst. De markt voor oude meesters is al jaren krimpend, gelet op het geringe aanbod en de voorkeur van veel beleggers en verzamelaars voor hedendaags werk. De da Vinci is bijna zes keer meer dan het vorige record, de 77 miljoen dollar die de veiling van Rubens' 'De slachting van onschuldigen' in 2002 opleverde.

Marketing

Experts stippen aan dat Christie's de veiling van 'Salvator Mundi' handig 'vermarkt' heeft als 'de laatste da Vinci: de wereld kijkt'. Het New Yorkse veilinghuis nam het werk ook op bij z'n lucratieve herfstveiling van hedendaagse kunst, ook al hoort het eigenlijk bij de oude meesters. 

Critici opperen echter ook dat Christie's het werk samen met hedendaagse kunst veilde om de traditionele intense controle van oude meesters te omzeilen. Zo is het werk bepaald niet in perfecte staat en heerst er ook flink wat discussie over hoeveel 'Leonardo' er in het werk is.

Duidelijk is dat 'Salvator Mundi' geen tweede 'Mona Lisa' is. 'De compositie is niet van Leonardo', zegt de Parijse kunstcriticus en da Vinci-expert Jacques Franck aan The New York Times. 'Het is een goed studiowerk met in het beste geval een beetje Leonardo'. 

Kopie

Het schilderij dat een zegenende Christus met een kristallen bol voorstelt werd in 1958 al eens geveild voor 45 pond. In 2005 wisselde het op een veiling van handen voor 10.000 dollar omdat het werk beschouwd werd als een kopie.

De huidige eigenaar, de Russische miljardair en eigenaar van voetbalclub AS Monaco Dmitry Rybolovlev, werd in 2013 eigenaar voor 127 miljoen dollar. De Rus ligt zwaar overhoop met een kunsthandelaar over de afwikkeling van die transactie, maar zou het schilderij vooral verkocht hebben om zijn echtscheiding te kunnen betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud